U selu Sitnica kod Ribnika

Osveštan Hram Svetog proroka Ilije, položeni vijenci borcima

  • 01.09.2024. 12:56

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije rekao je povodom današnjeg osveštanja Hrama Svetog proroka Ilije u selu Sitnica kod Ribnika da je ovo izuzetan nesvakidašnji dan jer je osvijetljen ovaj hram vječnog života da bude na potrebu srpskog naroda u ovom mjestu, u napaćenoj Еparhiji bihaćko-petrovačkoj.

Еpiskop Sergije istakao je da je veliki dobrotvor koji je pomogao da ovaj hram bude završen i kum ove svetinje potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin.

Еpiskop Sergije odlikovao je Vulina Ordenom mučenika bihaćko-petrovačkih za doprinos u izgradnji hrama.

Osveštanje novog hrama Svetog Proroka Ilije

Osveštanje novog hrama Svetog Proroka Ilije

"Učinili ste veliko djelo i Vi, ali i mnogi drugi. Gospod nam je darovao ovaj dan da se u njemu radujemo i veselimo. Dužni smo da blagodarimo Bogu što nam je omogućio da ovako grešni imamo gdje da se molimo za sav srpski rod. Neka Bog blagoslovi da ovaj narod istrajava uprkos svim iskušenjima i nedaćama", poručio je episkop Sergije, koji je služio liturgiju povodom osveštanja Hrama Svetog proroka Ilije u selu Sitnica.

Osveštanju hrama prisustvovali su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, episkop slavonsko-pakrački Jovan i vikar Njegove svetosti patrijarha srpskog, episkop novobrdski Ilarion.

Prisustvovali su i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir, kao i ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić, načelnici okolnih opština i brojni vjerni narod.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je su institucije Republike Srpske obnovile i izgradile više od 1.000 hramova širom Srpske.

"Pomogli smo gradnju nekoliko manastira, a jednako smo opredijeljeni da pomognemo i gradnju vrtića Srpske pravoslavne crkve, jer je sasvim normalno da sarađujemo sa našom crkvom", rekao je Dodik novinarima u Sitnici nakon osveštanja novoizgrađenog Hrama Svetog proroka Ilije.

On je naglasio da je ovo veliki dan, te posebnu zahvalnost izrazio potpredsjedniku Vlade Srbije Aleksandru Vulinu, koji je kum i najveći priložnik Hrama.

"Vulin je čovjek koji vuče porijeklo sa ovih prostora, čiji su roditelji ovdje rođeni. Zahvalni smo što nije zaboravio rodni kraj, jer svako naše mjesto živi dok su u njemu naši ljudi", poručio je Dodik.

CVIJANOVIĆЕVA, DODIK I BUDIMIR POLOŽILI VIJЕNAC BORCIMA SITNICЕ

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srpske Željko Budimir položili su danas vijenac na spomenik poginulim i umrlim borcima mjesne zajednice Sitnica u Ribniku u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Vijenac je položen nakon današnjeg osveštanja Hrama Svetog proroka Ilije u selu Sitnica kod Ribnika.

Pratite nas i putem Vibera