Svjetski dan štednje

Osnovci upoznati o važnosti štednje

  • 30.10.2018. 16:49

Učenici Osnovne škole "Ivo Andrić" i Srednje ekonomske škole iz Banjaluke posjetili su danas u ovom gradu Glavnu banku Republike Srpske Centralne banke BiH, povodom 31. oktobra - Svjetskog dana štednje.

Učenicima su upriličene prigodne prezentacije, prilagođene uzrastu, o temi upravljanja novcem i važnosti štednje, s ciljem da se kod djece od najranijih dana stvori svijest o razvoju ovih korisnih navika. 

Kako je saopšteno iz Centralne banke BiH, učenici su bili u prilici da se upoznaju s radom Banke, te njenim funkcijama. 

Obilježavanje Svjetskog dana štednje bilo je prilika da se učenicima podijele prigodne publikacije - brošura za djecu pod nazivom "Novko i Novčica u svijetu novca", te letak za srednjoškolce pod nazivom "Šta je štednja?". 

Ovaj i slični događaji, organizovani povodom Svjetskog dana štednje, sastavni su dio finansijske edukacije koju Banka posljednjih godina provodi s ciljem jačanja finansijske inkluzije, na način odgovornog upravljanja finansijama za dobrobit ekonomskog razvoja i rasta BiH. 

Centralna banka je do sada otvorila vrata učenicima osnovnih i srednjih škola, te studentima iz cijele BiH, ali i univerziteta van zemlje, kao što su iz SAD i Austrije. 

Obilježavanje Svjetskog dana štednje Centralna banka će organizovati sutra u Mostaru, u četvrtak, 1. novembra, u Brčkom, a juče je organizovala na Palama. 

Navedene aktivnosti su realizovane u sklopu projekta Promocije finansijske edukacije i inkluzije koje provodi Banka uz podršku Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu - Razvojni sektor.