Сумње у извјештаје

Оправдано враћање мјерења гледаности у законске оквире

  • Извор: АТВ
  • 29.05.2024. 19:08

Подаци једине агенције у БиХ која се протеклих 10 година бавила мјерењем гледаности ТВ станица узимани су селективно. Због таквих сумњи у извјештаје АМ-а о гледаности упите је упућивала К3 телевизија.Oбјашњење и доказе, међутим, руководство К3 никада није добило, каже за АТВ директор те телевизије Бранко Дакић.

- Поготово ако у том тренутку иду наше новости у 22 сата за које поуздано знамо да имају јако добру гледаност. Писали смо им упите, међутим, наши упити су остали без одговора уз образложење да не виде разлога зашто би агенција било шта радила против телевизије. Сматрам да је то била једна од ствари за које смо се имали право жалити - каже Дакић.

Све то упућује је на питање којим медијским кућама се инкасирао новац на бази искључиво тих извјештаја

То што је АМ сама себи верификовала прецизност уређаја, требало би да се промијени новим правилником који ће провјеру вратити у законске оквире. Сумње нарочито подгријава чињеница да примјену таквог правилника желе да укину управо медијске куће којима је по спорним извјештајима припадао већи дио маркетиншког колача, али и политичари којима су одговарале њихове уређивачке политике.

- Многима је очито у протеклом периоду одговарао метеж и одговарало да неко мјери на начин који неко очекује. Не можете ви мјерити на начин да добијете очекиване резултате, него требате да мјерите да добијете стварне резултате. Имајући на уму да су се неки политичари узнемирили, па и неке медијске куће, изгледа да многима тај исправан приступ не одговара - наглашава Сњежана Новаковић Бурсаћ, делегат у Дому народа ПС БиХ. 

Тренутно, нико у БиХ нема одговарајући сертификат о одобрењу мјерења. За све би, тврде стручњаци, требало поштовати овлашћења Института за метрологију да прописује уређаје и стандарде који се користе за мјерење.

Прецизност, тачност, истинитост мјерења су кључни елементи које Институт треба да надзире.

- Институт за мјеритељство је стручно тијело за пружање стручне помоћи и за стандарде. Уколико су стандарди прекршени, уколико је дошло до спора између наручиоца и извршиоца услуга, може Институт да реагује са аргументима да је извршилац услуга радио нестручно, пристрасно, намјерно, необјективно и тако даље - каже Радомир Нешковић, професор на Факултету политичких наука УНИБЛ-а.

Чињеница је да нема објективно потврђених стандарда, нити ревизија досадашњих мјерења које је проводила АМ.

Суд БиХ раније је потврдио да је управо та агенција фаворизовала поједине медијске куће у БиХ и прекрајањем извјештаја помагала пуњење њиховог буџета.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм