Да ли сте некада присуствовали сцени када незадовољан купац долази у продавницу да би вратио производ који, иако му није истекао рок, није за употребу?
Истраживали смо колико има истине у причама које преносе поједини медији, да несавјесни трговци често, како не би враћали робу којој је истекао рок, бришу датуме и стављају нове.
Трихинела у свињском месу, салмонела у млијечним производима, јајима и пилетини. Листерија је, такође, опасна бактерија која може да контаминира свјеже производе, поготово месо, када им истекне рок трајања.
Списак се ту не завршава, јер се приликом контрола региструју и присуство ентеробактерије, ешерихије, стафилокока. Да ли размишљате о овим опасним бактеријама када купујете месо, јаја или млијечне производе?
Правила пословања трговина које продају производе животињског порјекла су јасна, контрола квалитета и рокова, такође. Прво, свака роба којој се ближи рок употребе мора јасно да се обиљежи, а када рок истекне уклони са рафова и из фрижидера.
"Код производа којима истиче рок, јасно то обиљежимо на паковању. Производи којима је истекао рок аутоматски се повлаче из продаје и шаљу даље на отпис, односно предају се овлашћеним кућама које даље поступају са производима. Као систем, од почетка године, 1.010 тона млијека, млијечних производа, делактеса и меса послали смо на уништење", каже пи-ар "Делез Србије" Милица Поповић.
Да не би били на губитку и уништавали месо и млијечне производе неки трговци не поштују прописе и служе се преваром, преносе поједини медији.
Какве су казне
Наводно, са млијечних производа ацетоном скидају датум до кога производ може да се конзумира и стављају нови, а месо или замрзавају или перу у разним растворима и опет стављају у промет.
"Најчешће и најопасније су саломонеле. Исход је исрпљујућа дијареја, температура. Ријеч је о правој инфламацији. Даљи ток лијечења је јако компликован код многих. Треба бити опрезан и са првом појавом симтома јавити се љакару", истиче Ана Бандука Тодоровић, нутрициониста специјалиста јавног здравља.
Ако нисте сигурни да месо, јаја или млијечни производи нису свјежи или су покварени, јер су промијенили боју, постали слузави или имају чудан мирис и укус, обавезно пријавите инспекцији.
Према Закону о безбједности хране прописане су казне, које се крећу од 300.000 до три милиона динара за правно лице, а за предузетнике од 250.000 до пола милиона.
(РТС)