Спинална мишићна атрофија

Огњен (12) болује од СМА и потребна му је помоћ добрих људи

  • Извор: Блиц
  • 22.05.2024. 20:03

Огњен Стојановић је ведар и насмијан дјечак који је 2012. године рођен као здрава беба. Међутим, у петом мјесецу установљено је да болује од спиналне мишићне атрофије (СМА).

У Лесковцу, живи храбра породица Стојановић која прича о тешкој болести сина. Искрено, без задршке, али да Огњен који не скида осмијех са лица, не види, његови родитељи са сузама у очима за емисију “Срце за децу” откривају колико им је некада тешко.

– Сваки дан који је пролазио, ја сам видјела да се ту нешто дешава. Видјела сам да се слабије покреће, да слабије покреће руке, да ми је некако успоренији – каже на почетку разговора Маријана, мама дјечака Огњена, који се свакодневно бори да савлада све препреке које је живот ставио пред њега.

– Доктори ми кажу не, он је лијена беба, биће то све океј, али мени то није дало мира и тако се испоставило да он није добро – каже мама Маријана која је на своју иницијативу одвела сина у болницу у Нишу. Тамо су добили вјежбе за церебралну парализу, међутим на вјежбама су им рекли да су имали хипотонично дијете, али да то није то и да морају даље.

Спинална мишићна атрофија је веома прогресивна болест која онемогућава дисање, ходање и храњење. Мама и тата нису знали много о СМА која је анализама потврђена код Огњена.

АТВ у Подгорици, народ скандира: Издаја!

АТВ у Подгорици, народ скандира: Издаја!

Иако се болест води као наследна, ова породица не зна да је у фамилији било случајева спиналне мишићне атрофије.– Просто нисам ни знала што је то. Е, онда кад сам ушла на интернет, био је шок. Просто се цијели свијет срушио. Ушла сам као у неки зачарани круг и не знам гдје, мислим, то је катастрофа – каже ова храбра мама.

Огњен иде редовно у школу и четврти је разред. Каже да у школи јесте тешко али да за њега то ништа није проблем. Воли да иде у школи, воли да се дружи, али и да учи, а од другара има велику подршку.

Огњен је весео дјечак и мали борац који је спреман да учини све да стане на своје ноге и направи први корак. Он свакодневно вјежба, а тата је тај који се труди да му направи разне справе за вјежбање.

Ова храбра породица издвојила је једну собу у којој Огњен има справе уз помоћ којих вјежба, али тренутно управо вертикализатор и ципеле које иду уз њега су му мали па чека контролу како би могао да добије све ново и поново вјежба не би ли успио да направи самостално своје прве кораке за које ова породица живи, пише Блиц.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм