Književni susreti na Kozari

Održan istorijski čas o genocidu nad Srbima u NDH i ustanku na Kozari

  • Извор: СРНА
  • 12.09.2023. 22:19

Istorijski čas o genocidu nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) i ustanku na Kozari večeras je održan u Narodnoj biblioteci u Kozarskoj Dubici u okviru Književnih susreta na Kozari.

Predavač Mirko Dimić, viši kustos Spomen-područja Donja Gradina, rekao je novinarima da je predavanje opšti istorijski pregled od nastanka NDH i svega onoga što je pratilo taj tok do prvih zločina.

On je istakao da su kroz zločin genocida pokušali da uklone pravoslavne Srbe sa ovih prostora da bi došlo do vjerske i etničke promjene na ovom području.

- Na sreću, naši preci su uspjeli da pobijede i tako smo se spasili, ali je ogroman broj žrtava podnesen u tom periodu, pogotovo na područja naše opštine koja je ostala bez 50 odsto stanovništva, i to samo popisanih. Koliko je još žrtava bilo možemo samo procjenjivati, brojke su velike, neshvatljive današnjem civilizovanom čovjeku - istakao je Dimić.

Novi detalji požara u Prnjavoru

Novi detalji požara u Prnjavoru

Dimić je naglasio da brojke svjedoče o razmjerama stradanja, da je u sistemu jasenovačkih logora ukupno 700.000 ubijenih.

- Što se tiče same Kozare tu je na desetine hiljada ljudi ubijeno, boraca i civila. Na memorijalnom zidu muzeja na Mrakovici popisano je više od 10.000 stradalih, uglavnom boraca, zarobljenih i transportovanih u logore gdje su i ubijeni. Mnogobrojna su stratišta u našoj i svim potkozarskim opštinama - rekao je Dimić.

Za čuvanje kulture sjećanja Dimić je istakao značaj komemorativnog skupa koji se svake godine organizuje u Spomen-području Donja Gradina, kao i organizovane posjete osnovaca i srednjoškolaca.

Direktor Narodne biblioteke Danijela Balaban rekla je da je program koji se organizuje u ovoj ustanovi prvi put ove godine ušao u zvaničan program Književnih susreta na Kozari, kao rezultat inicijative njihove matične biblioteke, odnosno Narodne biblioteke "Ćirilo i Metodije" iz Prijedora.

Đoković: Nijedna nacija nema ovo što mi imamo

Đoković: Nijedna nacija nema ovo što mi imamo

Balabanova je pojasnila da je dogovoreno da se slična predavanja organizuju u svim bibliotekama matičnog područja, da su zahvaljujući dobroj saradnji sa Јavnom ustanovom "Spomen-područje Donja Gradina" organizovali večerašnje predavanje, te istakla da je ova tema veoma bitna.

- Stalno ponavljamo da je veoma važno da se o stradanju naroda na ovom prostoru tokom Drugog svjetskog rata stalno govori, da se ne vezujemo samo za neke datume, nego da tokom čitave godine govorimo o tome - naglasila je Balabanova.

Za vjernu publiku, koja je prisustvovala i večerašnjem predavanju, Narodna biblioteka u Kozarskoj Dubici nastavlja da organizuje književne večeri, pa će za desetak dana ugostiti književnika Vladimira Kecmanovića.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина