Билећа

Обновљен храм у Трновом Долу

  • Извор: АТВ
  • 16.06.2024. 19:49

Мала црква али велике, богате  и дуге историје од сада је у новом руху. Освештан је обновљени храм у Трновом долу код Билеће, богомоља у којој је војвода Влатко Вуковић причестио војску прије косовског боја. Ово значи свима, поготово млађим нараштајима.

"Ја сам се крстио у овој цркви када сам био мали. Искрено баш баш значи ова црква у овом селу јер доста људи се искупи у њој", каже 

Слога, љубав и вјера мјештана овог села али шире обновили су ову светињу, зато данас сви кажу, ово значи живот.

Ово је можда и најстарији вјерски објекат у Херцеговини. Предања везаних за ову цркву је много. Тајни још више.

"Жеље мјештана су потпуно испуњене , још ту има неких финалних послова. То ће ако Бог да да се заврши", рекао је Младен Вуковић, предсједник Црквеног одбора.

"Било је пуно воље труда и и залагања и захваљујем се свим добрим људима који су учествовали а било их је доста", прича Немања Иветић, из Фондације Свети Вукашин из Билеће.

Овдје је некада био манастир. План је да буде поново , потврђују и из херцеговачке епархије.

"Зато је дивно данас овдје и зато је благослов данас овдје са свима нама и зато ће се ако Бог да и наставити и живот ако Бог да. Молимо се за то да буде стално неко овдје и да се  моли Богу да куца срце молитвеника , монаштва на овоме светом мјесту", каже владика Димитрије.

"Ми смо завршили и оспособили сам храм и његово околно уређење за само служење и да се ово настави и да будући нараштаји наставе прослављање. Да би то заживјело најљепше је када ту има светиња односно манастир", рекао је парох Бранко Калаба.

Списе кажу да је овај храм направљен у 14 вијеку. Ово је његова четврта обнова. Посла у цркви СВ Архангела Михаила имају и археолози. Ова црква је на листи националних споменика.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: