Bileća

Obnovljen hram u Trnovom Dolu

  • Izvor: ATV
  • 16.06.2024. 19:49

Mala crkva ali velike, bogate  i duge istorije od sada je u novom ruhu. Osveštan je obnovljeni hram u Trnovom dolu kod Bileće, bogomolja u kojoj je vojvoda Vlatko Vuković pričestio vojsku prije kosovskog boja. Ovo znači svima, pogotovo mlađim naraštajima.

"Ja sam se krstio u ovoj crkvi kada sam bio mali. Iskreno baš baš znači ova crkva u ovom selu jer dosta ljudi se iskupi u njoj", kaže 

Sloga, ljubav i vjera mještana ovog sela ali šire obnovili su ovu svetinju, zato danas svi kažu, ovo znači život.

Ovo je možda i najstariji vjerski objekat u Hercegovini. Predanja vezanih za ovu crkvu je mnogo. Tajni još više.

"Želje mještana su potpuno ispunjene , još tu ima nekih finalnih poslova. To će ako Bog da da se završi", rekao je Mladen Vuković, predsjednik Crkvenog odbora.

"Bilo je puno volje truda i i zalaganja i zahvaljujem se svim dobrim ljudima koji su učestvovali a bilo ih je dosta", priča Nemanja Ivetić, iz Fondacije Sveti Vukašin iz Bileće.

Ovdje je nekada bio manastir. Plan je da bude ponovo , potvrđuju i iz hercegovačke eparhije.

"Zato je divno danas ovdje i zato je blagoslov danas ovdje sa svima nama i zato će se ako Bog da i nastaviti i život ako Bog da. Molimo se za to da bude stalno neko ovdje i da se  moli Bogu da kuca srce molitvenika , monaštva na ovome svetom mjestu", kaže vladika Dimitrije.

"Mi smo završili i osposobili sam hram i njegovo okolno uređenje za samo služenje i da se ovo nastavi i da budući naraštaji nastave proslavljanje. Da bi to zaživjelo najljepše je kada tu ima svetinja odnosno manastir", rekao je paroh Branko Kalaba.

Spise kažu da je ovaj hram napravljen u 14 vijeku. Ovo je njegova četvrta obnova. Posla u crkvi SV Arhangela Mihaila imaju i arheolozi. Ova crkva je na listi nacionalnih spomenika.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: