Prijedor

Obilježeno 80 godina od formiranja Prve krajiške proleterske udarne brigade

  • Извор: СРНА
  • 22.05.2022. 16:07

U selu Lamovita kod Prijedor danas je obilježeno 80 godina od formiranja Prve krajiške proleterske narodnooslobodilačke udarne brigade.

Tim povodom služen je parastos i položeni vijenci kod spomenika palim borcima Prve krajiške brigade, ali i poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata, tokom kojeg je poginulo 16 mještana.

Predsjednik gradske organizacije SUBNOR-a Prijedor Veljko Rodić u govoru o ratnom putu brigade istakao je da je, na dan formiranja, brojala 1.186 boraca sa Kozare i Grmeča, a da je njen ratni put bio dug 21.000 kilometara.

- Više od 20.000 boraca je prošlo kroz brigadu, a na tom dugom putu poginulo je 2.135 boraca. Ona je vodila 392 bitke u kojima je 2.700 boraca ranjeno, a brigada je dala veliki doprinos u borbi protiv fašizma budući da je iz stroja izbacila 14.900 neprijateljskih vojnika, poginulih i zarobljenih - rekao je Rodić.

On je dodao da je Prva krajiška proleterska narodnooslobodilačka udarna brigada ratovala na gotovo svim prostorima bivše Јugoslavije, učestvovala na Sremskom frontu i u oslobođenju Beograda, a svoj ratni put je završila na sjevernim granicama tadašnje Јugoslavije, gdje je učestvovala u zatvaranju granica i sprečavanju neprijatelja da pobjegnu nekažnjeni za zlodjela koja su učinili.

- Iz njenih redova je poteklo 25 narodnih heroja, brigada je šest puta bila pohvaljena od vrhovnog komandanta, a pored mnogih odrena koje je dobila, odlikovana je i Ordenom narodnog heroja koji joj je uručen ovdje u Lamovitoj 25. maja 1975. godine - istakao je Rodić.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Prijedora Ranko Kolar rekao je da je jako bitno biti danas ovdje i da treba svake godine da bude što više okupljenih.

- Јako je bitno da se sjetimo svih tih ljudi koji su se borili i izvojevali slobodu na ovim prostorima, njihovo ime neka ostane u našim srcima za pamćenje, a nama mladim generacijama ostaje da čuvamo mir i tu slobodu - poručio je Kolar.

Predsjednik mjesne Boračke organizacije Gornja Lamovita Rajko Marić rekao je da se ne smiju zaboraviti žrtve koje je srpski narod dao i da se uvijek treba sjećati poginulih boraca.

- Ovo je jedna od tih prilika kada im odajemo pomen i sjećamo se onih koji su dali svoj živote na našu slobodu - rekao je Marić.

Današnjoj svečanosti prisustvovao je i gradonačelnik Prijedora Slobodan Јavor, a u prigodnom programu su učestvovali učenici Osnovne škole "Јovan Dučić" iz Lamovite.

Тагови: