Petrovo

Obilježen Dan Druge ozrenske lake pješadijske brigade

  • Извор: СРНА
  • 22.05.2022. 13:44

U Petrovu je danas obilježen Dan Druge ozrenske lake pješadijske brigade čijih je 400 pripadnika poginulo u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Tim povodom služen je parastos i odata počast stradalima sa ovog područja u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Nekadašnji borci na obilježavanju Dana brigade u porti Manastira Svetog Nikole inicirali su izgradnju centralnog spomenika na Ozrenu svim palim saborcima Prve, Druge, Treće i Četvrte ozrenske lake pješadijske brigade, kao pokazatelja jedinstva iz 1991. godine.

Pukovnik Mladen Dostanić, zadnji komandant Druge ozrenske lake pješadijske brigade, podsjetio je da su tokom 1992. godine bile formirane samo Prva i Druga ozrenska laka pješadijska brigada koje su branile rejon od Gostovića, LJeskovice, Bistrice, Vozuće, Lozne, pa sve do Petrova, a 1993. godine su formirane Treća i Četvrta ozrenska brigada.

"Najteže godine su bile 1992. i 1995., mada su i 1993. i 1994. bile izuzetno teške, ali ako uzmemo položaje i Prve, Treće i Četvrte ozrenske, mi smo razdvajali dva korpusa takozvane Armije BiH, tuzlanski i zenički, i za sebe vezali nekoliko brigada, čime smo omogućili da na drugim frontovima bude manje dejstava u odnosu na Ozren", istakao je Dostanić.

Jedan od komandanata Golub Panić, koji je rođen u Vozući, rekao da je osjećaj predivan zbog velikog odziva nekadašnjih saboraca i poslije 30 godina, a ujedno tužan jer je 400 boraca poginulo tokom borbi za odbranu svojih ognjišta i odbranu Republike Srpske.

Komandant Prvog pješadijskog bataljona Druge ozrenske lake pješadijske brigade Mladen Mihajlović rekao je da su Srbi tog područja branili svoja ognjišta u odbrambeno-otadžbinskom ratu i da nisu nikog napadali kako se to propagandom i danas pokušava prikazati.

"Rat nas je ujedinio i, hvala Bogu, naše vojno i civilno rukovodstvo su nam dali snagu da se mi ujedinimo i da ne bude kao u drugim ratovima da se podijelimo na Srbe i Srbe", poručio je Mihajlović.

On je pozvao i današnje političare na prijeko potrebno jedinstvo u odbrani Republike Srpske, bez koje neće biti Srba na ovim prostorima.

Parastos je služio arhijerejski namjesnik dobojski Mirko Nikolić uz sasluženje igumana Gavrila i monaha ozrenskog manastira.

Nikolić je ukazao na značaj da se od zaborava sačuvaju oni koji su svoje živote dali u odbrani pravoslavlja i nejači.

Vijence pred Spomen-krstom položile su delegacije Druge ozrenske lake pješadijske brigade, Petog bataljona Druge ozrenske lake pješadijske brigade "Dule Vidra", Trećeg bataljona 43. Prijedorske brigade, pripadnici Policijske uprave Doboj.

Vijence su položili i predstavnici Gradske boračke organizacije Doboj, Opštinske uprave Petrovo i Gradskog odbora PDP-a.

Druga ozrenska laka pješadijska brigada formirana je 23. maja 1992. godine i bila je pješadijska jedinica Vojske Republike Srpske (VRS), u sastavu Prvog krajiškog korpusa. Na dan formiranja imala je 3.870 pripadnika.

Iz brigade je, 1. novembra 1993. godine izdvojen dio jedinica i od njih je formirana Četvrta ozrenska laka pješadijska brigada VRS.

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)