ЗДК

Нови смртни случај од морбила у БиХ: Преминуо осамнаестогодишњак

  • Извор: АТВ
  • 19.07.2024. 15:39

Осамнаестогодишњак из Зенице преминуо је од морбила, саопштено је из Института за здравље и сигурност хране Зеница.

Ову вијест потврдио је др Алиса Козица, начелник Службе за епидемиологију и хигијену ИНЗ-а.

"Ради се о мушкој особи, рођеној 2006. године из Зенице, хоспитализираној у Кантоналној болници Зеница (КБЗ)“, рекао је др Козица.

Како је наведено, у периоду од 1. јануара до данас, 19. јула ове године, укупан број обољелих од морбилла је 1.218 случајева, према пристиглим пријавама о заразним болестима  на подручју ЗДК. 

"Највише је пријављених у Зеници - 487, Какњу - 443, те Високом - 185. Данас је у овом кантону, надлежно Министарство прогласило епидемију“, наведено је у саопштењу.

Како је додао, и даље се наставља експоненцијални раст заражавања од морбилла, што значи да једно обољело дијете може да зарази четрдесетеро (40) друге дјеце. 

"За исти период вакцинални обухват циљане добне групе МРП вакцином на подручју ЗДК износи 37 одсто, док обухват других добних група (допунске имунизације) износи 46 одсто. Да би спријечили епидемију потребно је у сваком насељу настојати да се вакцинише најмање 95 одсто дјеце која нису вакцинисана“, истиче Козица.

Из Института за здравље и сигурност хране Зеница поновно су упозорили родитеље да је имунизација једина епидемиолошка мјера за спречавање обољења, те развијање компликација, укључујући смрт од заразне болести.

"Треба користити примјере добре праксе родитеља из других градова Зеничко-добојског кантона који су постигли висок обухват имунизације и на тај начин стекли велики колективни имунитет, те с тога имају и мањи број обољелих“, поручују из ИНЗ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича (Р)

    '‘Народ прича (Р)и (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.