ZDK

Novi smrtni slučaj od morbila u BiH: Preminuo osamnaestogodišnjak

  • Izvor: ATV
  • 19.07.2024. 15:39

Osamnaestogodišnjak iz Zenice preminuo je od morbila, saopšteno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Ovu vijest potvrdio je dr Alisa Kozica, načelnik Službe za epidemiologiju i higijenu INZ-a.

"Radi se o muškoj osobi, rođenoj 2006. godine iz Zenice, hospitaliziranoj u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ)“, rekao je dr Kozica.

Kako je navedeno, u periodu od 1. januara do danas, 19. jula ove godine, ukupan broj oboljelih od morbilla je 1.218 slučajeva, prema pristiglim prijavama o zaraznim bolestima  na području ZDK. 

"Najviše je prijavljenih u Zenici - 487, Kaknju - 443, te Visokom - 185. Danas je u ovom kantonu, nadležno Ministarstvo proglasilo epidemiju“, navedeno je u saopštenju.

Kako je dodao, i dalje se nastavlja eksponencijalni rast zaražavanja od morbilla, što znači da jedno oboljelo dijete može da zarazi četrdesetero (40) druge djece. 

"Za isti period vakcinalni obuhvat ciljane dobne grupe MRP vakcinom na području ZDK iznosi 37 odsto, dok obuhvat drugih dobnih grupa (dopunske imunizacije) iznosi 46 odsto. Da bi spriječili epidemiju potrebno je u svakom naselju nastojati da se vakciniše najmanje 95 odsto djece koja nisu vakcinisana“, ističe Kozica.

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica ponovno su upozorili roditelje da je imunizacija jedina epidemiološka mjera za sprečavanje oboljenja, te razvijanje komplikacija, uključujući smrt od zarazne bolesti.

"Treba koristiti primjere dobre prakse roditelja iz drugih gradova Zeničko-dobojskog kantona koji su postigli visok obuhvat imunizacije i na taj način stekli veliki kolektivni imunitet, te s toga imaju i manji broj oboljelih“, poručuju iz INZ.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Narod priča (R)

    '‘Narod priča (R)i (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.