Problemi za građane

Nizak vodostaj Drine, intervenisali iz Voda Srpske

  • Извор: АТВ
  • 26.07.2022. 19:24

Istorijski nizak nivo rijeke Drine i podzemnih voda već danima prave probleme sembercima. Nizak nivo vode u sistemima za navodnjavanje u vrijeme suše izazvao je zabrinutost. Dobra vijest je da će sistemi biti u funkciji punim kapacitetom već sutra.

"Ono što se pokazalo vrlo efikasno  na tim dijelovima gdje je priklučen sistem jesu pojačani prinosi. U ovoj godini je sve funkcionisalo do prije 12 dana, kada je ustanovljeno da e slab dotok vode. Već sutra poljoprivrednici mogu očekivati navodnjavanje u svojim njivama", kaže Mićo Živić, poljoprivrednik iz Crnjelova.

Prije nekoliko dana brzom intervencijom Voda Srpske koja je uputila inicijativu Vlade RS i resornom ministarstvu, počelo se sa hitnim radovima.

"Mi ćemo na ovaj način nju vratiti u staro korito i obezbjediti dovoljne količine vode na našu ustavnu građevinu u Janji, odakle se voda distribuira u kanalsku mrežu, a samim tim povećava nivo i podzemnih voda što dalje indirektno utiče i na neke druge stvari", kaže Miroslav Milovanović, direktor JU "Vode Srpske".

"Nivo vode u podzemlju je pao, a usput su se desile i ov maksimalne vrućine, tako da se može  ovo tretirati kao neka elementarna nepogoda. Ova intervencija se svodi na to da se uvede dio vode rijeke Drine u napušteno korito, radovi traju desetak dvanaet dana", kaže Dragan Sarić, izvođač radova.

Vlada Republike Srpske godinama kontinuirano ulaže u izgradnju sistema za navodnjavanje, posebno u Semberiji, gdje će uskoro biti pušteni u rad i sistemi u Kojčinovcu.

"Kanalska mreža na području Semberije stvara uslove za navodnjavanje do 20 000 ha poljoprivrednog zemljišta i puštanje nekih izgrađenih sistema na nekih do 3 000ha na području Semberije", kaže Stefan Mitrović, direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede.

"Ovi radovi nam omogućavaju samo navodnjavanje u sistemima za navodnjavanje, oni poboljšavaju i hidrološku sliku kompletneSemberije i područja pod poljoprivrednom proizvodnjom u Semberiji i omogući će nam i poboljšati stanje na usjevima", kaže Milan Gavrić, pomoćnim ministra poljoprivrede.

Pun nivo vode u sistemima za navodnjavanje biće već sutra, dok se puštanje u rad novih sistema očekuje za pet dana kažu u resornom ministarstvu.

Тагови: