Састанак у Министарству здравља

Нису угрожене функције од значаја за рад ИЗИС-а, познато када ће бити потпуно у функцији

  • 04.01.2024. 15:21

У наредних 15-ак дана биће завршене све препоручене додатне провјере и Интегрисани здравствени информациони систем биће потпуно пуштен у функцију, очекују у Фонду здравственог осигурања.

Нису угрожене функције од значаја за континуитет рада Интегрисаног здравственог информационог система (ИЗИС) те је извршена ефектна превенција негативног утицаја на друге системе у ФЗО. Ово је закључено на састанку министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Алена Шеранића и директора Фонда здравственог осигурања Републике Српске Дејана Кустурића у Министарству здравља и социјалне заштите са представницима надлежних институција из области безбједности ИКТ система и предсједницима актива директора здравствених установа.

Како су изложили, други информациони системи који се налазе у Фонду здравственог осигурања нису били мета напада, као ни остали системи који су у употреби у здравственом сектору.

Директор ФЗО објаснио хоће ли осигураници имати заштиту након напада на ИЗИС

Директор ФЗО објаснио хоће ли осигураници имати заштиту након напада на ИЗИС

Састанак је одржан у циљу представљања тренутног стања функционалности Интегрисаног здравственог информационог система (ИЗИС) и предузетих активности након међународног хакерског напада на један његов дио. 

Тим Фонда здравственог осигурања је изложио генезу проблема, предузете мјере заштите и план опоравка система. Оцјена стручњака из области сајбер безбједности је да је ИЗИС заштићен најбољим технолошким рјешењима која се могу наћи на тржишту, саопштено је из Министарства здравља.

С обзиром на то да је ИЗИС имплементиран у све нивое здравствене заштите, предложена је динамика функционалног пуштања у рад по институцијама здравственог система, а у складу са прописаним процедурама за реаговање у ванредним ситуацијама и обезбјеђење континуитета пословања. 

Из Фонда здравственог осигурања је истакнуто да је база података ИЗИС-а сачувана, али ће Фонд заједно са одржаваоцима система постепено „подизати“ дијелове система, како би били сигурни да неће доћи до додатних проблема. Из Фонда очекују да ће у наредних 15-ак дана бити завршене све препоручене додатне провјере и систем потпуно пуштен у функцију. 

Током састанка је констатовано и да је најважније да пацијенти што мање трпе због посљедица овог напада и да су заједнички предузети сви корaци да се у складу са инструкцијама Фонда у здравственим установама у континуитету пружа здравствена заштита. Како је истакнуто, здравствени радници и здравствене установе оспособљени су да превазилазе тренутне проблеме и одговорно обављају свој посао у свим изазовним ситуацијама, укључујући и ову. 

ФЗО Републике Српске: Хакери напали ИЗИС

ФЗО Републике Српске: Хакери напали ИЗИС

Током састанак, а на основу информација стручњака из области информационе безбједности, истакнуто је да сајбер напади представљају свакодневницу са којом се суочавају многе земље у свијету. 

„Напади криминалних група, односно покушаји пробијања заштите кориштењем техника хаковања веб апликација, употребе малициозних софтвера, укључујући тзв. рансомвере и искориштавањем рањивости представљају један од највећих изазова дигитализације. По званичним извјештајима из области сајбер безбједности, примарне мете напада рансомвера представљају, између осталих, здравствене институције, а слиједе их институције финансијског и енергетског сектора“, саопштено је из Министарства здравља.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Фонд здравственог осигурања Републике Српске још једном истичу и да излажење у јавност са било каквим непотпуним и непровјереним информацијама у вези са посљедицама овог напада може само допринијети конфузији и евентуалном неразумијевању између пацијената и здравствених професионалаца и непотребно им додатно отежати рад.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм