Министарство здравља

"Несавјесним радом комисија накнаду родитељ-његоватељ добили и неки који не требају"

  • Извор: АТВ
  • 26.02.2024. 15:17

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић и предсједница Управног одбора Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Републике Српске "МеНеРаЛи“ Татјана Спасојевић, са сарадницима, разговарали су данас о актуелним питањима остваривања права из социјалне и дјечије заштите, а посебно права на накнаду родитељу-његоватељу или његоватељу, те заједничним активностима које се предузимају на унапређењу ове области.

Планирано је да се у току ове године уради анализа свих појединачних права која произилазе из закона о социјалној и дјечијој заштити, а на основу које ће се доћи до одређених приједлога и рјешења за евентуалне измјене и допуне законских рјешења. Циљ је да се и на тај начин дође до уједначености у поступању надлежних органа и веће правичности код остваривања права.

"Откад постоји право родитељ-његоватељ, многи наши родитељи су добили прилику да га остваре. Али несавјесним радом одређених комисија, оно је додијељено и неким корисницима којима можда не припада по основу њиховог стања. Зато ће се у наредном периоду радити анализа која ће тачно утврдити потребе корисника за одређеним правима, а заједно ћемо радити и на побољшању постојећих и доношењу нових законских рјешења“, истакла је Татјана Спасојевић.

Она је оцијенила да је, у сарадњи Министарства здравља и социјалне заштите и удружења корисника, урађено много за кориснике права из социјалне и дјечије заштите, укључујући увођење права која раније нису постојала.


Обдукција показала како је убијена жена у Тузли

Обдукција показала како је убијена жена у Тузли

Министар Шеранић објаснио је да је важно да се у контексту система социјалне заштите не говори о здравственим налазима особа са инвалидитетом, већ се ради на примјени Међународне класификације функционалности, а на основу које се може размишљати и о појединачним правима.

"Жао ми је што су се десили пропусти у раду појединих комисија, те се морало ући и у ревизије неких рјешења, а што је створило одређена питања у породицама и јавности. Министарство ће истрајати на јасном путу да се системски нађу најбоља могућа рјешења за кориснике“, рекао је министар Шеранић, те захвалио Савезу МеНеРали на вишегодишњем партнерству захваљујући којем су у континуитету унапређује систем социјалне и дјечије заштите.

Саговорници су се усагласили и да је потребно да се у наредном периоду више размишља и о мултисекторској подршци породицама, те о услугама којима се може унаприједити квалитет живота дјеце са сметњама у развоју, а не само о новчаним издвајањима. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм