Poskupljenje

Najskuplje u Banjaluci: I za popravak zuba potreban deblji novčanik

  • Извор: Глас Српске
  • 20.02.2023. 09:12

Građani Republike Srpske u moru poskupljenja i za stomatološke usluge moraju izdvojiti više novca, a razlozi su poskupljenje repromaterijala i donošenje nove odluke o minimalnim cijenama rada u ovoj branši.

Potvrdio je to za “Glas Srpske” predsjednik Komore doktora stomatologije Srpske Saša Dabić, koji kaže da su cijene stomatoloških usluga porasle za oko deset odsto.

“Komora je ove godine donijela novi cjenovnik minimalnih cijena ispod kojih ne bi smjele biti pružane stomatološke usluge, a ambulantama je ostavljeno individualno da podižu cijene”, rekao je Dabić.

Kada je riječ o cijenama stomatološkog materijala, kako kaže, svake godine je sve bolji, ali i skuplji.

“Generalno te visoke cijene repromaterijala su uticale na povećanje cijena usluge”, rekao je Dabić.

Koliko će građani morati izdvojiti novca zavisi i od lokalne zajednice u kojoj se nalazi privatna ordinacija.

“Najniža cijena popravke zuba je 30 KM, a najviša 60 KM, dok je Banjaluka grad sa najvišim cijenama”, kazao je Dabić.

Poskupljenje usluge popravka zuba, kako kaže, na neki način utiče na to da se kod građana probudi svijest o redovnom odlasku na pregled.

“Najbolji su preventivni pregledi, kada mnoge stvari i problemi mogu biti preduhitreni i riješeni, a građani polako uviđaju taj značaj preventive u stomatologiji pa sve češće dolaze”, rekao je Dabić.

U stomatološkoj ordinaciji “Dr Vasilić” iz Prijedora kažu da su bili primorani da koriguju cijene, jer su morali ispoštovati odluku Komore o minimalnim cijenama ispod kojih se ne može raditi.

“Cijene usluga u odnosu na lani su veće za oko 20 KM”, rekli su u ovoj ordinaciji, dodajući da je prosječna cijena popravka zuba sada oko 50 KM. Dodali su da ljudi i dalje ne dolaze redovno na stomatološke preglede u mjeri u kojoj je to potrebno.

“Pozitivno je ipak to što roditelji drugačije uče djecu i više se trude da ih šalju kod stomatologa na kontrole i popravke nego što je to prije bilo”, rekli su u ovoj ordinaciji.

Cjenovnik su korigovali i u banjalučkoj stomatološkoj ordinaciji “Davidović”.

“Nismo dizali sve cijene, nego samo pojedinih usluga i to zbog toga što su nama dobavljači podigli cijene repromaterijala pa smo morali i mi”, rekli su u ovoj ordinaciji.

U stomatološkoj ambulanti “Miljanović” iz Ugljevika kažu da su cjenovnik morali formirati prema odluci Komore, gdje je utvrđeno koja je najniža cijena.

“Kod nas je cijena popravke zuba 40 KM. S obzirom na to da smo malo mjesto, ako bi taj iznos išao gore izgubili bismo dosta mušterija”, kažu u ovoj ordinaciji dodajući da pacijenti kod njih obično dolaze “pet do 12”.

Fiksni aparatić

Na pitanje da li su fiksni aparatići na neki način postali trend u stomatološkoj ambulanti “Miljanović” dobili smo zanimljiv odgovor.

“To je zaista postala potreba, ali ima i onih koji priželjkuju to da nose, a ne treba im. Omladini se zaista obraduje fiksnom aparatu”, rekli su ovoj ordinaciji.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.