За пјесму "Моја Република Српска"

Награда ''Змијањче'' Тамари Билбија из Приједора

  • Извор: АТВ
  • 30.07.2024. 19:32

''И три пута ја да љубим, љубила бих исто, ето! Јер у души мојој живи твоје има, драго, свето!''

Ово су стихови пјесме ''Моја Република Српска'' коју је написала Тамара Билбија из Приједора и са њом понијела прву награду ''Змијањче'' за 2024. годину. Искрену љубав према отаџбини коју је приказала кроз стихове препознао је и стручни жири у јакој конкуренцији међу 120 пристиглих радова. Мотивација за пјесму каже били су јој они храбри који су и створили Српску. 

''Мотивисали су ме храбри људи који су се залагали свакодневну за нашу Републику Српску. Та пјесма говори о нашем народу, колико је он храбар. Можда ми је требало око мјесец дана за ту пјесму, али све је с љубављу написано", каже Тамара Билбија, ученица ОШ Доситеј Обрадовић Приједор.

Поносни на Тамару су и у  Основној школи ''Доситеј Обрадовић'' у Приједору. Она је наглашавају примјер који треба да слиједе и друге генерације.

"Значајно је у тој мјери да ће Тамарини другови заинтересовани Тамарини појављивањем у медијима бити заинтересовани да прочитају шта је Тамара направила. У свима њима иако су мали чучи та мрвица која треба да се распламса патриотизма'', каже Никола Шурлан, наставник српског језика у ОШ Доситеј Обрадовић.

Ово је само једна у низу награда које је освојила ова млада Приједорчанка. Један од њених радова похваљен је и на конкурсу за најбоље литерарне радове на тему страдање и сјећање на невине жртве у концентрационом логору Јасеновац.

 ''Ова љубав према писању ме охрабрила да пишем баш о својој Земљи, о Земљи коју сви волимо и у којој смо сложни'', каже Билбија.

Награда ''Змијањче'' за 2024. годину Тамари ће бити уручена на свечаном отварању 59.Кочићевог збора крајем августа у Бања Луци.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: