Za pjesmu "Moja Republika Srpska"

Nagrada ''Zmijanjče'' Tamari Bilbija iz Prijedora

  • Izvor: ATV
  • 30.07.2024. 19:32

''I tri puta ja da ljubim, ljubila bih isto, eto! Jer u duši mojoj živi tvoje ima, drago, sveto!''

Ovo su stihovi pjesme ''Moja Republika Srpska'' koju je napisala Tamara Bilbija iz Prijedora i sa njom ponijela prvu nagradu ''Zmijanjče'' za 2024. godinu. Iskrenu ljubav prema otadžbini koju je prikazala kroz stihove prepoznao je i stručni žiri u jakoj konkurenciji među 120 pristiglih radova. Motivacija za pjesmu kaže bili su joj oni hrabri koji su i stvorili Srpsku. 

''Motivisali su me hrabri ljudi koji su se zalagali svakodnevnu za našu Republiku Srpsku. Ta pjesma govori o našem narodu, koliko je on hrabar. Možda mi je trebalo oko mjesec dana za tu pjesmu, ali sve je s ljubavlju napisano", kaže Tamara Bilbija, učenica OŠ Dositej Obradović Prijedor.

Ponosni na Tamaru su i u  Osnovnoj školi ''Dositej Obradović'' u Prijedoru. Ona je naglašavaju primjer koji treba da slijede i druge generacije.

"Značajno je u toj mjeri da će Tamarini drugovi zainteresovani Tamarini pojavljivanjem u medijima biti zainteresovani da pročitaju šta je Tamara napravila. U svima njima iako su mali čuči ta mrvica koja treba da se rasplamsa patriotizma'', kaže Nikola Šurlan, nastavnik srpskog jezika u OŠ Dositej Obradović.

Ovo je samo jedna u nizu nagrada koje je osvojila ova mlada Prijedorčanka. Jedan od njenih radova pohvaljen je i na konkursu za najbolje literarne radove na temu stradanje i sjećanje na nevine žrtve u koncentracionom logoru Jasenovac.

 ''Ova ljubav prema pisanju me ohrabrila da pišem baš o svojoj Zemlji, o Zemlji koju svi volimo i u kojoj smo složni'', kaže Bilbija.

Nagrada ''Zmijanjče'' za 2024. godinu Tamari će biti uručena na svečanom otvaranju 59.Kočićevog zbora krajem avgusta u Banja Luci.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: