Свештеник објашњава

На Велики петак је најстрожи пост - ово никако не би требало јести

  • Извор: Агенције
  • 30.04.2024. 19:48

У току је седма и посљедња недјеља Васкршњег поста, а ближи се и најтужнији хришћански празник - Велики петак.

Према православном типику, цијела страсна седмица се пости на води. Међутим, најтужнији празник - дан на који је Исус Христос разапет на крст, пости се још строжије.

Шта каже црква о посту на Велики петак, открива нам отац Радослав Савовић, старешина храма Светих апостола Вартоломеја и Варнаве у Раковици.

"На Велики петак је најбоље не јести ништа цијели дан, до Велике суботе. Међутим ко не може да издржи, након цјеливања плаштанице може да се укријепи са мало воде или мало хране спремљене на води. Никако не би требало јести храну спремљену на уљу", открива свештеник.


Колико дуго васкршња јаја смију да се једу послије кувања

Колико дуго васкршња јаја смију да се једу послије кувања

Плаштаница се износи на вечерњој служби на Велики петак.

Након овог празника слиједи Велика субота, која се такође пости на води и једина је субота у години током које није дозвољено конзумирати храну припремљену на уљу, пише "Лепа и срећна".

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:45 АТВ интервју: Митрополит Тихон

    ''АТВ интервју: Митрополит Тихон

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:20 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:35 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:35 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.