ЖРС

На путним прелазима 34 ванредна догаћаја: Једна особа погинула, штета већа од 7.000 КМ

  • Извор: СРНА
  • 13.12.2023. 17:25

Предузеће "Жељезнице Републике Српске" је током 11 мјесеци ове године евидентирало 34 ванредна догађаја на путним прелазима, са једним смртно страдалим лицем и причињеном материјалном штетом на вучним возилима и путним прелазима у износу од 7.327 КМ, речено је Срни у "Жељезницама".

Из "Жељезница" су навели да су од јануара до новембра евидентирана 34 ванредна догађаја на путним прелазима, што укључује удесе и саобраћајне незгоде са оштећењем жељезничке имовине, док их је у посматраном периоду лани било 40.

Евидентирано је 11 ванредних налета воза на друмско возило у којима је по једно лице смртно страдало, задобило теже и лакше тјелесне повреде, док их је у посматраном периоду лани било осам, са једним смртно страдалим лицем и пет лакше повријеђених.

У ванредним догађајима укупно причињена материјална штета на вучним возилима износи 154 КМ, а на путним прелазима 7.173 КМ, док је прошле године износила 701 КМ, односно 23.436 КМ.

Из "Жељезница" су навели да ти износи представљају само укупну причињену материјалну штету на вучним возилима и систему осигурања путних прелаза, без урачунатих трошкова радне снаге, излазака стручних комисија за ванредне догађаје на лице мјеста.

Највећи број ванредних догађаја забиљежен је на путном прелазу "Врбања", гдје их је укупно евидентирано шест са причињеном материјалном штетом од 2.289 КМ, а овај путни прелаз је и лани имао највећи број ванредних догађаја – шест са причињеном материјалном штетом од 2.505 КМ.

Из "Жељезница" су истакли да ни у једном ванредном догађају на путним прелазима није утврђена одговорност "Жељезница Републике Српске", већ других учесника у саобраћају, односно возача друмских возила.

"Жељезнице Републике Српске" немају судских спорова поводом настале штете на путним прелазима, која се наплаћују од осигуравајућих друштава гдје онај који је одговоран за штету има полису, а мању штету исплати и сам.

Из овог предузећа су навели да на пругама "Жељезница Републике Српске" нема необезбијеђених путних прелаза и да су сви обезбијеђени у складу са законским прописима.

"Саобраћајни знак `СТОП` мора бити довољан да се возачи друмских возила зауставе приликом наиласка на путни прелаз. Лична непажња возача друмских возила, неопрезно и неодговорно кретање приликом преласка преко пруге, као и уништавање жељезничке имовине - најчешћи су узроци настанка саобраћајних незгода, због чега је неопходно и даље указивати на поштовање саобраћајне сигнализације", поручили су из "Жељезница Републике Српске".

Из овог предузећа су оцијенили да је, с циљем повећања нивоа безбједности на путним прелазима, неопходна и већа ангажованост и сарадња, како локалних заједница кроз које пролази пруга на подручју Републике Српске, тако и управљача пута.

"Жељезнице Републике Српске" апелују на све учеснике у саобраћају да буду максимално одговорни и савјесни, поштују прописе и сигнализацију, како би сачували своју, али и безбједност осталих учесника у саобраћају.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)