Иза њега остало прегршт анегдота

Мудре ријечи патријарха Павла као инспирација за сваки дан

  • Извор: Магазин новости
  • 05.08.2024. 12:55

Патријарх Павле, осим што је био најскромнији и најнеконвенционалнији великодостојник, остао је упамћен и као човјек са изузетним смислом за хумор.

Иза њега остало је прегршт анегдота, а ми вам доносимо само неке:

Кад је патријарх са својом пратиоцем требало да крене на Баново брдо, на службу у цркву, пратилац га је упитао хоће ли да се одвезе аутомобилом, што је патријарх одбио, рекавши да ће ићи аутобусом. Да би га, ипак, одговорио од овог наума, пратилац га је подсјетио да је љето и да није згодно ићи градским превозом, јер људи иду на Аду Циганлију, а женски свијет је разголићен. Патријарх је кратко одговорио: “Свако види оно што хоће”...

У пријатној атмосфери, на ручку у Патријаршијском двору, један до другога сједили су патријарх Павле и владика Стефан. На столу је била и чинија са маслинама. Сви присутни знали су да се патријарх држи свог начела да је људском организму потребно до шест маслина, не више. Владика Стефан је захватио осам, те је шаљиво упитао патријарха: “Ваша светости, ја захватих двије више, шта да чиним”? Патријарх му је одговорио: “Сад узми то што си захватио, а сутра узми двије мање”...

А за вријеме засједања Светог архијерејског сабора Српске православне цркве, када је дошао тренутак вечерње службе, патријарх се упутио према Саборној цркви. На путу од Патријаршије до храма, били су један до другог паркирани луксузни аутомобили. Свог пратиоца, патријарх је упитао: “Чији су ови скупоцјени аутомобили?” и добио је одговор да су власништво њихових епископа. Патријарх је на то казао: “О, Бог га видио, шта би тек возили да нису дали завјет скромности?” (Подсјетимо се, епископи се бирају из монашких редова и, кад ступају у манастир, по примању пострига обавезују се на безбрачност, послушност и сиромаштво (скромност).

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Чаролије Републике Српске (Р)

    'Чаролије Републике Српске (Р)