Монаси са Хиландара одувијек важе за веома здраве људе. Поред тога што свакодневно проводе више сати у молитвама, што доприноси добром менталном стању, они раде и изузетно тешке физичке послове који им помажу да сачувају виталност.
Уз то, њихов начин исхране је специфичан и донекле сличан интермитентном посту, јер уносе храну унутар девет сати, док преосталих 15 сати то не раде.
Људи се често питају како то да монаси са Хиландара доживљавају дубоку старост и готово никад се не разболијевају. Одговор је једноставан: они много воде рачуна о здрављу, а храна им је у томе велики савезник.
Поред тога што веома рано устају и више сати дневно проводе у молитвама, што је важно за добро ментално здравље, и физички су веома активни на дневном нивоу и имају тачно прописан ритам узимања оброка. По типику, монаси са Хиландара једу два пута дневно – имају ручак и вечеру, и то унутар девет сати, што значи да преосталих 15 сати упражњавају такозвани интермитентни пост, односно уздржавање од хране.
– На Хиландару је јеловник и пракса, типик, да они девет сати једу – каже за Политику др Вера Шћепановић, инфектолог, и наставља:
– Њима је ручак у шест сати ујутро, пошто у два сата већ имају службу која траје четири сата. Монаси не једу одмах послије буђења, већ кад заврше службу. Вечера им је у три сата. Нема никаквог грицкања између ручка и вечере, и то је сигурно добар начин да се не оптерећују храном и да оно што су узели у једном оброку елиминишу, па да онда у чист дигестивни систем унесу сљедећи оброк – рекла је она.
Према ријечима докторке Шћепановић, интермитентни пост свакоме може да побољша здравље.
Коју храну једу монаси са Хиландара?
На њиховој трпези налазе се искључиво свјеже намирнице, без конзерванса, зачина и масти. Месо не једу никада, а умјесто њега на трпези је риба. Кувари користе маслиново уље за спремање хране уторком, четвртком и викендом. Најчешће једу шумско воће, печурке и зелену салату, а за јачање организма у данима кад се не пости пију млеко, једу јаја и сир.
Од слаткиша, на њиховој трпези су мед, локум и халва. Само понекад пију кафу и мало вина.
Златно правило које се поштује на Хиландару је узимање квалитетних мањих оброка. Монаси никада не једу обилно, већ скромно и умјерено, тек толико колико им је потребно да сачувају снагу.