Овако изгледа њихов јеловник

Монаси са Хиландара имају тачно одређено вријеме за оброке: Ријетко се разболијевају и дуго живе

  • 25.04.2025. 09:36

Монаси са Хиландара одувијек важе за веома здраве људе. Поред тога што свакодневно проводе више сати у молитвама, што доприноси добром менталном стању, они раде и изузетно тешке физичке послове који им помажу да сачувају виталност.

Уз то, њихов начин исхране је специфичан и донекле сличан интермитентном посту, јер уносе храну унутар девет сати, док преосталих 15 сати то не раде.

Људи се често питају како то да монаси са Хиландара доживљавају дубоку старост и готово никад се не разболијевају. Одговор је једноставан: они много воде рачуна о здрављу, а храна им је у томе велики савезник.

Поред тога што веома рано устају и више сати дневно проводе у молитвама, што је важно за добро ментално здравље, и физички су веома активни на дневном нивоу и имају тачно прописан ритам узимања оброка. По типику, монаси са Хиландара једу два пута дневно – имају ручак и вечеру, и то унутар девет сати, што значи да преосталих 15 сати упражњавају такозвани интермитентни пост, односно уздржавање од хране.

Четири фирме из мале бх. општине имале приход већи од 100 милиона КМ

Четири фирме из мале бх. општине имале приход већи од 100 милиона КМ

– На Хиландару је јеловник и пракса, типик, да они девет сати једу – каже за Политику др Вера Шћепановић, инфектолог, и наставља:

– Њима је ручак у шест сати ујутро, пошто у два сата већ имају службу која траје четири сата. Монаси не једу одмах послије буђења, већ кад заврше службу. Вечера им је у три сата. Нема никаквог грицкања између ручка и вечере, и то је сигурно добар начин да се не оптерећују храном и да оно што су узели у једном оброку елиминишу, па да онда у чист дигестивни систем унесу сљедећи оброк – рекла је она.

Према ријечима докторке Шћепановић, интермитентни пост свакоме може да побољша здравље.

Коју храну једу монаси са Хиландара?

На њиховој трпези налазе се искључиво свјеже намирнице, без конзерванса, зачина и масти. Месо не једу никада, а умјесто њега на трпези је риба. Кувари користе маслиново уље за спремање хране уторком, четвртком и викендом. Најчешће једу шумско воће, печурке и зелену салату, а за јачање организма у данима кад се не пости пију млеко, једу јаја и сир.

Људи у региону згрожени: Жена на повоцу водила дијете

Људи у региону згрожени: Жена на повоцу водила дијете

Од слаткиша, на њиховој трпези су мед, локум и халва. Само понекад пију кафу и мало вина.

Златно правило које се поштује на Хиландару је узимање квалитетних мањих оброка. Монаси никада не једу обилно, већ скромно и умјерено, тек толико колико им је потребно да сачувају снагу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    ' ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије, те могућности стварања обновљивих извора и њихове одрживости. Доносимо ријечи стручњака и искуства инвеститора, причамо о развоју система, трендовима и успјешним пројектима, информишемо о најважнијим догађајима посвећеним енергетици.