Сарајево

Многи у БиХ остају без пензије након нових измјена Закона

  • Извор: Аваз
  • 31.05.2024. 10:51

Представнички дом Парламента ФБиХ усвојио је измјене Закона о ПИО, чиме је проведена пресуда Уставног суда ФБиХ из 2022. године, којом је члан 116. проглашен неуставним.

Брисањем овог члана осигураницима у ФБиХ је омогућено да остваре право на старосну пензију те заснују радни однос и примају плату, али ће истовремено, допунама члана 89, исплата бити обустављена корисницима инвалидских и породичних пензија који остваре додатне приходе, пише "Аваз".

"Право на инвалидску пензију стиче осигураник код којег је утврђена прва категорија инвалидности, код којег постоји потпуни губитак радне способности. Према Закону о ПИО, губитак радне способности постоји када се утврди да осигураник трајно није способан за рад на радном мјесту односно послу који је обављао на дан оцјене радне способности, за друго радно мјесто које одговара његовој стручној спреми и радној способности, нити се преквалификацијом може оспособити за друге послове. Потпуни губитак радне способности и остваривање права на инвалидску пензију, те истовремено стицање статуса осигураника у обавезном осигурању, дијаметрално су супротне ситуације и једна искључује другу. Осигураник је способан за рад или није", појашњавају из Федералног министарства рада и социјалне политике.

Имате кредит - стигле су сјајне вијести

Имате кредит - стигле су сјајне вијести

Према подацима Завода ПИО ФБиХ, просјечна инвалидска пензија у ФБиХ износи 610 КМ, док је за потрошачку корпу за април било потребно 2.930 КМ.

Према ријечима стручног сарадника за односе с јавношћу Завода ПИО ФБиХ Томислава Квесића, у прва четири мјесеца ове године у ФБиХ је исплаћено 56.905 инвалидских пензија. Завод нема податке колики је број корисника који раде.

Исплата инвалидских пензија биће обустављена корисницима са статусом обавезног осигураника. Према важећем закону, то су особе запослене на основу уговора о раду или другог акта послодавца, особе које обављају самосталну дјелатност, вјерску службу или пољопривредну дјелатност.

Право на пензију, између осталог, биће “залеђено” осигураницима који обављају привремене и повремене послове, привредницима, особама које раде на основу уговора о дјелу, ауторског или другог уговора, носиоцима пољопривредног газдинства...

Дирљива сцена испред болнице: 30 људи пјевало таксисти обољелом од рака

Дирљива сцена испред болнице: 30 људи пјевало таксисти обољелом од рака

"Када би се особама с инвалидитетом, које су оствариле право на пензију, повећали приходи, па да заиста не морају да раде, ове измјене бих, искрено, подржао, јер сматрам да пензионери и не треба да раде, већ да се одмарају, посебно инвалиди. Овако ће их само натјерати да раде на црно, јер с тренутним пензијама не могу преживјети", каже економски аналитичар Игор Гавран.

Предсједник Савеза РВИ ФБиХ Есад Делић каже да је ангажман ратних војних инвалида и до сада био споран у случају да су пријевремено пензионисани.

"Волио бих да су људима омогућили да раде. Ако РВИ има пензију од 570 КМ, па заради плату од 1.000 или 1.200 КМ, на њу опет плаћа 80 одсто доприноса држави која ни на који начин ништа не губи. Овако ће они који могу и даље радити на црно", истиче Делић.

Исплате су и до сада обустављане корисницима породичних пензија у случају заснивања радног односа. У Министарству кажу да је ријеч о тзв. изведеном праву, које служи као заштита чланова породице умрлог корисника пензије, али само ако нису у обавезном осигурању.

Пољопривредницима у Српској исплаћено 16 милиона за набавку механизације

Пољопривредницима у Српској исплаћено 16 милиона за набавку механизације

Измјене Закона ће се примјењивати након што их усвоји и Дом народа Парламента ФБиХ. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.