Велики хуманитарац

Дирљива сцена испред болнице: 30 људи пјевало таксисти обољелом од рака

  • Извор: Курир
  • 31.05.2024. 08:24

"Ако те бар једном пут нанесе тамо гдје виноград божји дар, видјећеш срећне, добре људе како ти бескрајну љубав нуде. Ту се пјева свако вече, као ријека вино тече...", орило се у сриједу по подне испред Института за онкологију и радиологију у Београду, гдје је тридесетак људи углас пјевало за свог пријатеља, чувеног таксисту и великог хуманитарца Бранка Антића (53), обољелог од канцера.

Неуобичајена сцена испред болнице не чуди јер - Бранко није обичан човјек. Он већ 20 година помаже нашем народу, посебно на КиМ, а 2015. је основао и фондацију Српска солидарност, која је уз помоћ добрих људи и компанија помогла људима у вриједности већој од милион евра.

Широј јавности Бранко је познат по томе што је током пандемије корона вируса бесплатно превозио здравствене раднике на посао, па и сам фасовао тежи облик ковида.

Може ли Трамп бити кандидат за предсједника након што је осуђен

Може ли Трамп бити кандидат за предсједника након што је осуђен

Бранко се већ три године бори с канцером, а у понедјељак је због компликација поново примљен у болницу. Није могао ни да сања шта му припремају људи који га воле и поштују и којима је помогао.

"Кревет ми је одмах до прозора и прво сам чуо неку музику. Провирио сам кроз прозор и - нисам могао да вјерујем. Била су ту два млада момка, хармоникаша са КиМ и дјевојка што пјева из Ораховца, моји сарадници из Београда и други пријатељи с Косова. Можда тридесетак њих... Не могу дочарати колико сам се изненадио. Као и цијела болница. Сви су изашли на прозоре, и пацијенти и запослени. Пролазници су застајали и снимали", прича Бранко за "Курир" пуна срца.

Окупљени пријатељи и колеге пјевали су пјесме "Ораховцу, башто рајска", "Ој Косово, Косово", "Ђенерале, нек је твојој мајци хвала" и за тих сат времена свијет је и за Бранка и за друге тешке болеснике иза зидина болница - стао и добио друге боје.

"Било ми је пуно срце, толико сам био узбуђен да то вече уопште нисам спавао. Нисмо пуно причали, нисам могао да вичем. Висина нас је дијелила. У порукама сам им захвалио на свему. Они су ми поручили да издржим, да истрајем и да настави са борбом. А то и радим. Наша хуманитарна организација и даље ради. Сада су се прије неки дан вратила дјеца са КиМ коју смо бесплатно водили на море, организујемо екскурзију у Нови Сад, у јуну водимо на екскурзију дјецу из Ораховца и Велике Хоче у Београд. Крајем августа опет водимо дјецу са КиМ бесплатно на море, а у току је и скупљање школског прибора за дјецу са КиМ. Не престајемо да радимо ни сада!", каже он.

Нестале четворогодишња дјевојчица и њена прабака

Нестале четворогодишња дјевојчица и њена прабака

Бранку је, иначе, позлило 2021, баш када је у Великој Хочи отварана стоматолошка ординација, чије је настајање помогао. Откривен му је рак бубрега. Извађен му је лијеви, али су откривене и метастазе на плућима и слезини. Имао је 13 циклуса хемиотерапије.

"Погоршало ми се стање јер те терапије нападају и здрава ткива. Дошло је до неких упала и компликација, па се то сад санира. Након тога ће конзилијум одлучити како ће се наставити с лијечењем", каже овај племенити човјек, који је и доказ да се љубав љубављу враћа, а свако добро дјело, ма шта неки циници мислили, одјекује у вјечности и оставља траг.

"Нема предаје, идемо даље", оптимистично поручује он.

Стамбени проблеми

Бранко, који је помогао бројној дјеци и људима, због болести се нашао у ситуацији да и сам има финансијских потешкоћа.

Али он о томе не жели пуно да прича.

Дончић меље: Далас у финалу НБА лиге

Дончић меље: Далас у финалу НБА лиге

"Када сам био у најгорој ситуацији, држава се укључила и предсједник Александар Вучић и министар Синиша Мали су ми помогли. Незахвално би било да ишта тражим. Једини проблем који имам је стамбени - подстанар сам, имам и додатне трошкове за лијечење, а као онколошки пацијент не могу добити стамбени кредит", испричао је он.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)

  • 13:30 Емисија: Енерго клуб (Р)

    ''Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће?

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.