Traže izradu novog projekta

Mještani Janje ne daju imanja za gradnju drinskog nasipa

  • 04.07.2018. 19:50

Nezadovoljni mještani Janje i danas u ponovili da ne daju svoja imanja za gradnju drinskog nasipa. Traže izradu novog projekta po kojem bi nasip bio bliže rijeci čime bi privatni posjedi bili sačuvani. Pisali su i peticiju. 

Skupili su više od dvije hiljade potpisa. 

"Niko mi ništa nije nudio niti bih ja prihvatio da mi nudi. Jer ja sam želio da budem u penziji da živim kraj Drine, da živim tu gdje sam rođen", kaže Ismet Borogovac, iz Janje.

"Mi nismo protiv izgradnje drinskog nasipa, tako glasi prva rečenica naše peticije, ali smo protiv ponuđenog rješenja zato što je ona udaljena od rijeke Drine ponekad i do dva kilometra, na taj način prelazi preko najboljeg dijela zemljišta", rekao je Dževad Šehić, mještanin Janje.

Projekat se neće mijenjati, poručuje resorni ministar nakon sastanka sa mještanima, predstavnicima Mjesne zajednice Janja i Grada Bijeljina. Plan je da se ponudi cijena za eksproprijaciju od tri i više maraka, a oni koji ostanu bez više od tri hiljade kvadratnih metara poljoprivrednog zemljišta, dobiće drugo istog, ili sličnog, kvaliteta. 

Nakon sastanka, novinarima se obratio pomoćnik ministra. 

"Ukupno ima vlasnika parcele 123. Jednostavno, stvorio se jedan socijalni bunt među građanima i imali smo tu jednog profesora Šehića koji ne živi tu, a vođa je tog socijalnog bunta i imamo potpisnike koji nemaju parcele u tom dijelu. Stručno gledano izabrano je najtvrđe tlo koje nije porozno i dovoljno ostavljeno prostora da znamo kakva je Drina", rekao je Čedomir Stojanović, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Ministar je govorio uoči odlaska u Janju, na sastanak sa mještanima. Prije nego što se našao s njima, sastančio je sa rukovodstvom Voda Srpske. Poručio im je da bi valjalo da se malo bolje realizuju i neki drugi projekti te javne ustanove. 

"Dogovorili smo sljedeće sedmice da analiziram svaki segment ponaosob. Imaćemo šire razgovore i sa izvođačem radova i sa nadzornim organom, razumije se i sa JU da se poslovi ubrzaju", kaže Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

"U određenim projektima nismo zadovoljni dinamikom i dogovorili smo konkretne aktivnosti kako da ubrzamo tu dinamiku, da sve što je planirano se izvrši do kraja godine", poručuje Milan Kikić, direktor JU Vode Srpske.

U Bijeljinu će sljedeće sedmice stići i predstavnici Svjetske banke i sa njima će razgovarati o problemu izgradnje drinskog nasipa.