Министар пољопривреде

Минић: Било је злоупотреба са субвенционисаним тракторима

  • Извор: Агенције
  • 09.05.2024. 10:57

Из буџета Републике Српске прошле године је било издвојено више од 28,1 милион КМ на име субвенција за тракторе у пољопривредној производњи, али по ријечима министра пољопривреде Саве Минића, на терену је било злоупотреба односно препродаје тих трактора у ФБиХ.

"Мислим да јесте било злоупотребе, али вјерујем да је таквих случајева било минимално. Ми смо имали контроле приликом куповине трактора, приликом регистрације, па имамо редовне и ванредне контроле на терену. Тешко је то поуздано рећи, али мислим да је било таквих злоупотреба на терену. Рецимо, дођете у контролу Шамац код пољопривредника који је територијално од ФБиХ удаљен око три километра. Каже да му је трактор на поправци и довезе га преко ноћи на увид контроли", илустровао је Минић.

Додао је како је разговарао на ту тему и са министром пољопривреде ФБиХ те да су договорили такве контроле.


Тијело мужа нађено сатима прије тијела жене, наложено ДНК вјештачење

Тијело мужа нађено сатима прије тијела жене, наложено ДНК вјештачење

"Мислим да смо сада све урадили да се то не дешава, јер смо за услов повећали земљишни ресурс и ставили забрану отуђења, па не вјерујем да неко жели да ризикује и купи од некога трактор, а да не може да га преведе на своје име и да га има у свом власништву. Осим тога, сада и на подручју ФБиХ имају буџетски подстицаји за набавку трактора", објаснио је Минић. 

Потврдио је да Министарство пољопривреде Републике Српске има неизмирених обавеза према пољопривредним произвођачима и да је тај износ око 70 милиона КМ.

"Да, имамо неизмирених обавеза. Али, у уторак смо исплатили пет милиона КМ, остало је још само за механизацију, тракторе и прикључке да исплатимо. Очекујем да ћемо и то исплатити наредне седмице. Напомињем да смо исплатили око 110 милиона КМ, те да нам је појава свињске афричке куге непланирано појела дио средстава", додао је Минић.


Како ЕУ жели да троши замрзнути руски новац

Како ЕУ жели да троши замрзнути руски новац

Он је рекао да је убијеђен да се ова болест у Српској тренутно држи под контролом, те да је остало још око 800.000 КМ да се исплати узгајивачима свиња од планираних 24 милиона КМ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм