Прогноза

Метеоролози пронашли три знака која указују на то да нас чека хладна зима

  • Извор: Радио Сарајево
  • 13.09.2024. 20:13

Најновији трендови прогнозе за зиму 2024/2025 су топлији са сваким новим циклусом. Али Sever Weather Europe (SWE) саопштио је да су примјетни знакови у глобалном метеоролошком систему који указују на то да је могућа другачија слика за сљедећу сезону.

Фокус је био на зимски узорак притиска у сјеверном Атлантику и три фактора који могу промијенити његов развој за зиму 2024./2025.

Зимски обрасци у сјеверном Атлантику

Временски обрасци обично се могу дефинисати у регијама. Најутицајнији временски узорак зими је обично сјеверноатлантска осцилација – НАО. Покрива и мијења временске обрасце све од Сједињених Америчких Држава, Канаде до Европе.

У Лопарама откривена марихуана и лабораторија за њен узгој

У Лопарама откривена марихуана и лабораторија за њен узгој

НАО описује пораст и пад притиска у сјеверном Атлантику, а тачније између подручја Гренланда/Исланда и средишњег сјеверног Атлантика/Азора. На сјеверу изнад Гренланда је низак притисак, а зона високог притиска је испод од САД-а до Европе. Зими овај образац доноси топлије температуре и мање снијега у источном САД-у и већем дијелу Европе.

Супротан узорак, негативни НАО, представља блокирање на високој географској ширини, с аномалијом високог притиска изнад Гренланда и ниског притиска од САД-а до Европе. Такав образац током зиме доноси хладније вријеме и снијег у источном САД-у и Европи.

Прва жена преварила Лечића са 15 година млађим стјуардом, ево како данас изгледа

Прва жена преварила Лечића са 15 година млађим стјуардом, ево како данас изгледа

Најновија прогноза ECMWF-a је објављена прије само неколико дана, а сугерише да ове зиме очекује позитиван НАО, што значи да ћемо имати топлију зиму у већем дијелу САД-а и Европе. Али ипак, није све тако једноставно. Иако се прогнозира позитиван НАО, из SWE наводе да тренутно прате три временска фактора који показују да би ипак могао доћи негативни НАО, што је у супротности са главним прогнозама, наводе из SWE.

Утицај Ел Ниња

Први фактор је ЕНСО (El Ниñо Southern Oscillation), односно подручје екваторијалног Тихог океана које се мијења између топле и хладне фазе. Промјена фазе долази отприлике једном у једној до јеном у три године, а тренутно се прати хладна фаза Ла Ниња.

Лепосава је била Косовка дјевојка: Београд је памти као једну од најљепших

Лепосава је била Косовка дјевојка: Београд је памти као једну од најљепших

Прогнозира се да ће се слаба Ла Ниња развити и трајати током јесени и зиме. Слабљење Ла Ниња очекује се почетком сљедеће године, с помаком у неутралну фазу. Према океанској прогнози, Ла Ниња се развија у источном Пацифику и сигналише негативан НАО, посебно у јануару и фебруару. То значи да бисмо потенцијално могли имати хладнију зиму од нормалне у средишњем/источном дијелу САД-а и Европе.

Атлантски меридионални начин

Други фактор је атлантски меридионални начин (AMM). Океанска прогоноза сугерише позитиван AMM начин рада, што такођер указује на долазак негативне НАО фазе, а то поновно иде у прилог томе да нас очекује хладнија зима.

Утицај вјетрова

Трећи фактор је квази-двогодишња осцилација (QBO) и ту је ријеч о вјетровима. QBO је редовна варијација вјетрова високо изнад екватора у стратосфери, наизмјенично источних и западних вјетрова. Јаки вјетрови у стратосфери путују у појасу око планета на екватору. Отприлике сваких 17 мјесеци ти вјетрови потпуно промијене смјер.

Ево од чега је умрла позната порно глумица!

Ево од чега је умрла позната порно глумица!

Више је начина на то како QBO може утицати на зимско вријеме, а један од њих је поларни вртлог. Главни закључак је да је QBO дубоко повезан с атмосферским кретањем и помаже у цјелокупном тропском утицају, укључујући Ла Нињу. Могло би се рећи да такође помаже у "комуникацији" између океана и поларног вртлога.

Овогодишњи западни QBO указује не долазак негативне НАО фазе, с подручјем високог притиска изнад Гренланда и подручјем ниског притиска изнад Сјеверне Америке и Европе.


Пратите нас и путем Вибера