Топлотна купола

Метеоролог најавио повратак великих врућина: Заглавило се

  • Извор: Блиц
  • 22.08.2024. 07:23

Топлотни талас који је на Балкану почео почетком августа, на кратко је прекинут ове недјеље благим падом температуре и временским непогодама, али се према прогнозама метеоролога враћа већ овог викенда.

Такође, и у септембру ћемо имати високе температуре - до чак 35 степени Целзијуса.

"До 27. августа ће поново бити јако топло. Враћа се спарна топлота, топли талас и даље не посустаје. Затим ће доћи до тоталне промјене циркулације. Исландски циклон ће скоро нестати, ослабиће и бићемо под утицајем источног европског антициклона с тим што да је зима падао би снег. Слична ситуација се десила и у јануару, само што сада није у питању хладан, већ врео ваздух на истоку Европе. Имаћемо минимални пад температуре, од 32 до 36 степени", рекао је метеоролог Иван Ристић.

Покушала да скочи са моста, таксиста је зграбио за косу и спасио

Покушала да скочи са моста, таксиста је зграбио за косу и спасио

Потом је објаснио временски феномен под називом "Топлотна купола". Према његовим ријечима, ваздух над Балканом је и даље заробљен топлотном куполом која се "заглавила" између Алпа и Карпата.

"Топлотна купола се заглавила над Балканским полуострвом и никако не може да дође до промјене времена. Према садашњим прогнозама љето се наставља до даљњег, али се очекује ипак тренд мањег пада температура почетком септембра. Јулски талас топлог ваздуха смо некако и заборавили, а августовски никако да прође, траје још од око 10. августа. Постаје напорно и веома је важно штитити се од високих температура и сунца у најтоплијем дијелу дана. Обавезна је хидратација", додаје Ристић.

Што се тиче септембра, Ристић наводи да ће бити око 30 степени. Биће знатно топлије од просјека.

Амиџић: Градској управи Бањалука важнији луксуз од егзистенцијалних питања

Амиџић: Градској управи Бањалука важнији луксуз од егзистенцијалних питања

"Да би код нас, али и Европи, добро захладнило потребан је АТР - атлански блок, који би усмјерио хладан арктички ваздух на југ који би кроз 'бечка врата' стигао и до нас. Да ли ће генератори циркулације на планети Пацифик и Индијски океан живнути остаје да се види у наредним мјесецима. Од јуна смо у режиму топлотних таласа, Балкан дјелује као топлотно острво. Чак и мапе за децембар 'остају у црвеном', што значи да је температура за скоро 3 степена већа од нормалних", закључио је Ристић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.