Дарују крв

Медијски радници у хуманој мисији

  • Извор: АТВ
  • 02.06.2024. 12:45

Иако за новинаре многи кажу да „пију крв“, они то демантују својим хуманима дјелима. Требињски актив медијских радника добровољних давалаца крви у својих 13 година постојања даровао је знатне дозе драгоцјене течности. Откако се бави новинарским послом, новинар АТВ-а Бојан Носовић дарује драгоцјену течност, поносан што има част да заједно са својим колегама учествује у овој хуманој мисији. Ово је био његов четрнаести пут да дарује крв.

- Заиста ми је задовољство што сам толико пута даровао ове драгоцјене течности. Диван је осјећај, првенствено што смо ми колеге сви заједно ту, зато сам и посебно поносан на наш Актив и на нашег предсједника. Ми се овдје врло често жалимо да многи кажу да им ми пијемо крв, али у ствари слика говори више од хиљаду ријечи. Ми дарујемо крв - каже Бојан Носовић, новинар АТВ-а.

Актив медијских радника добровољних давалаца крви тренутно броји 27 чланова. Сви се радо одазивају акцијама.

- Први пут је да дарујем крв у оквиру актива средстава информисања. А раније сам исто давао неколико пута. Ја бих препоручио свима да дарују драгоцјену течност - истиче Игор Сврдлин, новинар.

- Двадесети пут дарујем крв, осјећај је добар, треба свако да дарује крв, јер некоме ће спасити живот - рекао је Максим Матковић, сниматељ.

Овај актив јединствен је  у Републици Српској. Иако мали бројчано, специфичан је по разноликости крвних група.  

- Више сам него поносан,зато што смо увијек ту кад год затреба и уколико затреба. Иначе имамо сваке године имамо по двије редовне акције, моје колеге се врло радо одазивају, дођу дају крв и долазе на задатак. Мислим да је то изузетно значајно, ако можемо некоме да помогнемо - поручује Божидар Стајчић, предсједник Актива ДДК "Средства информисања" Требиње.

Да је увијек добро дружење када медијски радници дођу у требињску трансфузијску медицину, потврђује и шеф службе. Каже да су прикупљене дозе од  велико значаја за ову службу.  

- Није велики актив, али практично све крве групе су заступљене, и у данашњој акцији.  Кад су ријетке крве групе онда свака доза добро дође, а у овом активу већи број добровољних давалаца је са тим ријетким крвним групама - изјавио је Драган Шаренац, начелник Службе за трансфузијску медицину Требиње.

Требињска служба за трансфузијску медицину по свему судећи ће и овде године оборити рекорде у прикупљеним дозама драгоцјене течности. А требињски медијски радници су још једно доказали да су увијек спреми да помогну, дарују драгоцјену течности и спасе некоме живот

Пратите нас и путем Вибера