Ogromne temperature i suša glavni krivci

Loša godina za hercegovačke pčelare

  • 13.07.2021. 19:32

Hercegovaćki pčelari su na mukama, kažu ova godina je najlošija u nizu loših godina. Ogromne temperature i suša, glavni su krivci. Slavko Bošković već dvije decenije je u pčelinjaku, kaže ove godine apsolutno ništa ne ide na ruku. Košnice je morao preseliti u sjevernije krajeve ali čiini se i to je uzaludno.

"Nešto je bilo ali to je ništa, nadao sam se u planinu ali kiše oko Gacka nema, suša je grdna oko Gacka, sve je izgorjelo. Sve je to izgorjelo, brda su žuta, kiše nije bilo ni gore", rekao je Slavko Bošković, pčelar iz sela Mrkonjići.


Sva dosadađnja medobranja su podbacila. Procvjetali su  bili zanovet, kadulja i drača ali jednostavno meda nema, niko ne zna ni hoče li ga biti. Nade se polažu u vrijesak.

"Loša su predviđanja da će biti meda, nešto će biti ali koliko vrlo je upitno. I ta posljednja paša vrijesak, da li će nešto dati ali ona je za mnoge pčelare već ispričana priča i jednom u 20 godina zamedi. Ako ne bude kiše u julu mjesecu ne trebamo se nadati ni vrijesku", ističe Obrad Ninković, predsjednik Udruženja pčelara "Leotar" Trebinje.

Osim što se nadaju vrijesku pčelari sa juga nadaju se i pomoći lokalne zajednice ali i ponovnim subvencijama resornog ministarstva. Kažu, baviti se pčelarstvom nije lako ali ni jeftino.

"Godina je veoma teška i svi su u velikoj krizi, ne znaju ni sami šta da rade i kako da izađu na kraj sa tim. Gledamo, čekamo i očekujemo neku pomoć prošle godine smo imali subvenciju koja nam je svima dobro došla", kazao je Željko Starović, sekretar Udruženja pčelara "Leotar" Trebinje.

Već je izvjesno da će na daleko čuvenog hercegovačkom meda da fali. Sve to daje prostor onim neodgovornim da na tržište izbace izuzetno opasan "lažni med". Već ga ima kažu pčelari i pozivaju inspektore da zasuču rukave.

Тагови: