Вјеровања и обичаји

Љетњи Свети Никола: Вјерује се да долази вријеме чуда

  • Извор: Телеграф
  • 22.05.2024. 07:11

Српска православна црква и њени вјерници данас обиљежавају празник посвећен преносу моштију Светог Николе из Мире у Бари, гдје и данас почивају. Иако календарски не припада љету, овај дан се у народу назива и "љетњи" Свети Никола.

Хришћани вјерују да је Свети Никола чудотворац и да се многа чуда дешавају од његових чудотворних моштију из којих непрестано избија свето миро, којим се лијече болесници. Овај светитељ је спашавао насукане и изгубљене бродове, па се сматра заштитником морепловаца. Због тога га морнари често позивају при опасним ситуацијама или бродоломима.

Одлазак великана

Одлазак великана

На овај датум су све лађе, гдје год се налазе, бацале своја сидра и до сутрадан мировале, одајући славу овом светитељу. Данас се често заустављају лађе док се морнари помоле светитељу и онда настављају пут.

Хришћани вјерују да својим чудесним моћима Свети Никола помаже сваком ко му се обрати за помоћ у болести, немоћи и душевној патњи. Уз помоћ његове молитве слијепима се враћа вид, хроми проходају, а глувима се враћа чуло слуха. Према предању из наших крајева, управо је Свети Никола повратио вид слијепом српском краљу Стефану Дечанском.

Кина се убрзано спрема за сукоб са САД?

Кина се убрзано спрема за сукоб са САД?

Током вијекова, Свети Никола је постао један од најомиљенијих светаца и за њега се везују многи обичаји опстали из давнина. Данас, према вјеровању, никако не ваља прати веш, чистити кућу и радити било какве кућне послове.

У неким крајевима одржао се и обичај даривања дјеце на овај празник јер је Свети Никола и њихов заштитник. Зато, ако су вам малишани били добри, обрадујте их неком ситницом – њих ћете обрадовати, вама ће бити лијепо, а и народ каже – ваља се.

(Телеграф)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:00 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 13:30 Тајне музеја

    '' Тајне музеја

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Ћирилица

    'Кроз узбудљив, динамичан и непредвидив разговор са различитом палетом гостију - од стручњака и реномираних теоретичара, политичара и функционера, умјетника до естрадних личности открива информације које не објављују ни најскандалознији таблоиди.

  • 16:00 Револуције 1917 (Р)

    Револуције 1917 (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.