Danas je ljetnji Sveti Nikola

  • 22.05.2021. 08:26

Vjernici Srpske pravoslavne crkve danas obilježavaju ljetnjeg Svetog Nikolu, praznik posvećen prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja – Mirlikijskog čudotvorca.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas, 22. maja slave praznik Prenos moštiju svetog oca Nikolaja. Nikoljdan je praznik posvećen Svetom Nikoli koji se proslavlja 19. decembra. Svi oni koji slave Nikoljadan, prenos moštiju obilježavaju kao preslavu, i obrnuto. Iako kalendarski ne pripada ljetu, zbog najčešće lijepog vremena kada "pada" ovaj praznik, u narodu se naziva i ljetnji Sveti Nikola.

Današnji praznik spomen je na događaj kada su mošti Svetog Nikole prenijete iz Mire u Bari. Nikoljdan je praznik posvećen Svetom Nikoli koji se proslavlja 19. decembra. Svi oni koji slave Nikoljadan, prenos moštiju obilježavaju kao preslavu, i obrnuto. Iako kalendarski ne pripada ljetu, zbog najčešće lijepog vremena kada „pada“ ovaj praznik, u narodu se naziva i ljetnji Sveti Nikola.

Prilikom prenosa svetih moštiju, desila su se mnoga čudesa. Iscjeliše se bolesni, hromi i slijepi, gluvi i besomučni. Ta čudesa i čudesna iscjeljenja dešavaju se i dan danas, a vjernici širom svijeta mole se ovom svetitelju kada se nađu u nevolji ili bolesti.

Mnogi hrišćanski hodočasnici pohode grad Bari, gdje je vremenom sagrađena i crkva u znak zahvalnosti i čast njegovu, i dolaze tu iz raznih krajeva svijeta na poklonjenje čudesnim moštima i kivotu svetitelja Nikolaja. Dio mošti počiva u Bariju, sada u istoimenoj crkvi Svetog Nikole, koju su u njegovu slavu podigli građani, vjerujući i poštujući ovog čudotvorca i iscjelitelja.

Hrišćani vjeruju da svojim čudesnim moćima Sveti Nikola pomaže svakom ko mu se obrati za pomoć u bolesti, nemoći i duševnoj patnji. Uz pomoć njegove molitve slijepima se vraća vid, hromi prohodaju, a gluvima se vraća čulo sluha.

Prema predanju, smatra da je sveti Nikola povratio vid Stefanu Dečanskom, pa je ovaj srpski kralj hram u kome su pohranjene mošti Svetog Nikole okitio srebrom i slao bogate priloge za njegovo opremanje.

Prema vjerovanjima nikako ne valja prati veš, čistiti kuću i raditi bilo kakve kućne poslove. U nekim krajevima održao se i običaj darivanja djece na današnji praznik jer je Sveti Nikola i njihov zaštitnik.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Ћирилица

    'Кроз узбудљив, динамичан и непредвидив разговор са различитом палетом гостију - од стручњака и реномираних теоретичара, политичара и функционера, умјетника до естрадних личности открива информације које не објављују ни најскандалознији таблоиди.

  • 16:00 Револуције 1917 (Р)

    Револуције 1917 (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Одметница (12+) (Р)

    Одметница (12+) (Р)

  • 17:50 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.