Америчке санкције без посла оставиле 80 радника

Лицемјерје ''објективних и слободних" новинара

  • Извор: АТВ
  • 26.07.2024. 20:48

Лицемјерје - то је ријеч која ових дана посебно описује медијски пејзаж Републике Српске. И то, да иронија буде већа, због оних који се представљају као чувари новинарства. Наша телевизија је под санкцијама двије и по године. Због санкција од прије два мјесеца, гаси се Уна ТВ. И ни ријеч о томе самопрозвани борци за медијску слободу нису рекли у кампањи коју су, случајно или не, у јавност пустили баш у данима када са медијског неба у Српској нестаје једна телевизија, а без посла остаје 80 радника.

Не само да слобода и егзистенција радника АТВ-а и УНА-е, изгледа нису битни, штавише, многи од тих срчаних бораца за права новинара задовољно су ликовали због санкција. Наводни браниоци слободе говора, јавности су пласирали видео којим у небеса дижу властиту наводну "слободу новинарства".

- Сваки Циго свога коња хвали. То је у реду, ако не и очекивано на тржишту рада. У стварности, слободни су од свега, сем да поштују тзв. Устав БиХ, по којем је српско писмо равноправно; као и да обзнане ко их финансира. Сина Шмитара, нпр., не смије причати против "Инцковог закона" - каже Данијел Симић, предсједник Удружења новинара Републике Српске.

Питамо их - гдје сте сада  "објективни" новинари који се продајете као једини прави заштитници слободе медија и говора? Зашто сте се одлучили да прећутите, или још горе, ликујете због тешкоћа које су задесиле друге колеге новинаре? Санкције, као класичан удар на слободу говора и новинарства, представљају озбиљну пријетњу за све новинаре у Српској. Када је једна медијска кућа  приморана да обустави рад због притисака и санкција, то није само проблем те куће, већ и проблем свих новинара и медија који теже слободи и независности у Републици Српској. У тренутку када је колективна борба за слободу медија најпотребнија, показивање солидарности и подршке би требало да буде приоритет, а не прилика за игнорисање.

- Мислим да је политичка сцена прегријана, да се и новинари дијеле, то није добро. Само јака удружења могу спасити дигнитет професије и заштитити сваког појединца, неће то урадити никакви видео клипови - сматра Бранислав Божић, новинар и некадашњи предсједник Удружења новинара Републике Српске.

Ту и тамо се на друштвеним мрежама, онако стидљиво провуче по неки коментар подршке радницима који су остали без посла. И тада ипак, борци за положај новинара не пропусте прилику да малтене призову исти сценарио са раднике АТВ-а, или прокоментаришу како је најгоре задесило баш оне који то нису заслужили.

Зато их питамо - а ко то јесте заслужио да због срамног и незаконитог уплитања странаца и неаргументованог етикетирања остане без  посла?

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 23:20 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:45 Серија: 1994 (16+)

    ''Серија: 1994 (16+)

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм