Američke sankcije bez posla ostavile 80 radnika

Licemjerje ''objektivnih i slobodnih" novinara

  • Izvor: ATV
  • 26.07.2024. 20:48

Licemjerje - to je riječ koja ovih dana posebno opisuje medijski pejzaž Republike Srpske. I to, da ironija bude veća, zbog onih koji se predstavljaju kao čuvari novinarstva. Naša televizija je pod sankcijama dvije i po godine. Zbog sankcija od prije dva mjeseca, gasi se Una TV. I ni riječ o tome samoprozvani borci za medijsku slobodu nisu rekli u kampanji koju su, slučajno ili ne, u javnost pustili baš u danima kada sa medijskog neba u Srpskoj nestaje jedna televizija, a bez posla ostaje 80 radnika.

Ne samo da sloboda i egzistencija radnika ATV-a i UNA-e, izgleda nisu bitni, štaviše, mnogi od tih srčanih boraca za prava novinara zadovoljno su likovali zbog sankcija. Navodni branioci slobode govora, javnosti su plasirali video kojim u nebesa dižu vlastitu navodnu "slobodu novinarstva".

- Svaki Cigo svoga konja hvali. To je u redu, ako ne i očekivano na tržištu rada. U stvarnosti, slobodni su od svega, sem da poštuju tzv. Ustav BiH, po kojem je srpsko pismo ravnopravno; kao i da obznane ko ih finansira. Sina Šmitara, npr., ne smije pričati protiv "Inckovog zakona" - kaže Danijel Simić, predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske.

Pitamo ih - gdje ste sada  "objektivni" novinari koji se prodajete kao jedini pravi zaštitnici slobode medija i govora? Zašto ste se odlučili da prećutite, ili još gore, likujete zbog teškoća koje su zadesile druge kolege novinare? Sankcije, kao klasičan udar na slobodu govora i novinarstva, predstavljaju ozbiljnu prijetnju za sve novinare u Srpskoj. Kada je jedna medijska kuća  primorana da obustavi rad zbog pritisaka i sankcija, to nije samo problem te kuće, već i problem svih novinara i medija koji teže slobodi i nezavisnosti u Republici Srpskoj. U trenutku kada je kolektivna borba za slobodu medija najpotrebnija, pokazivanje solidarnosti i podrške bi trebalo da bude prioritet, a ne prilika za ignorisanje.

- Mislim da je politička scena pregrijana, da se i novinari dijele, to nije dobro. Samo jaka udruženja mogu spasiti dignitet profesije i zaštititi svakog pojedinca, neće to uraditi nikakvi video klipovi - smatra Branislav Božić, novinar i nekadašnji predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske.

Tu i tamo se na društvenim mrežama, onako stidljivo provuče po neki komentar podrške radnicima koji su ostali bez posla. I tada ipak, borci za položaj novinara ne propuste priliku da maltene prizovu isti scenario sa radnike ATV-a, ili prokomentarišu kako je najgore zadesilo baš one koji to nisu zaslužili.

Zato ih pitamo - a ko to jeste zaslužio da zbog sramnog i nezakonitog uplitanja stranaca i neargumentovanog etiketiranja ostane bez  posla?

Pratite nas i putem Vibera