Helikopterski servis

Kusturić: Od jutros izbačeno 20.000 litara vode u rejonu NP Sutjeska, ostajemo i dalje na terenu

  • Izvor: SRNA
  • 11.08.2024. 11:59

Pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske od ranih jutarnjih časova nastavili su borbu sa vatrenom stihijom u rejonu Nacionalnog parka "Sutjeska" i do sada je izbačeno 20.000 litara vode, izjavio je Srni direktor Helikopterskog servisa Boban Kusturić.

Kusturić je naglasio da su pripadnici Helikopterskog servisa uspjeli da izbace značajnu količinu vode, uprkos jakim udarima vjetra od 50 kilometara na čas i velikoj nadmorskoj visini od 1.500 metara, što znatno otežava operaciju.

Direktor Helikopterskog servisa naveo je u izjavi za Srnu da je juče, odmah po prijemu poziva za pomoć, Helikopterski servis intervenisao u suzbijanju požara na prostoru Zelengore, tačnije na obroncima Nacionalnog parka "Sutjeska", kod Velike Siljevice.

Vatra na Zelengori još nije ugašena, ali je pod kontrolom

Vatra na Zelengori još nije ugašena, ali je pod kontrolom

Prema njegovim riječima, požar je izbio na nepristupačnom području planinskog masiva i zahvatio je površinu od 15 do 20 hektara i širio se od vidikovca Borić prema Tjentištu.

"S obzirom na otežane uslove i veliku površinu zahvaćenu vatrom, metode gašenja požara sa zemlje bile su nedovoljne. Ključni element u suzbijanju širenja vatre bio je angažman helikoptera u ranoj fazi izbijanja požara. Tokom jučerašnje akcije, izbačeno je oko 40.000 litara vode, što je bilo presudno u sprečavanju daljeg širenja vatre prema četinarskim šumama", naglasio je Kusturić.

Pored helikopterskog angažovanja, dodao je on, na terenu su bile prisutne vatrogasne jedinice iz Foče, radnici Nacionalnog parka "Sutjeska", te vatrogasci iz Gacka, a koordinacija između vazdušnih i kopnenih timova išla je preko Republičke uprave civilne zaštite.

Policajci šokirani prizorom nakon teške nesreće: Djeca igrala fudbal na auto-putu, majka sve snimala

Policajci šokirani prizorom nakon teške nesreće: Djeca igrala fudbal na auto-putu, majka sve snimala

Kusturić je poručio da će akcija biti nastavljena sve dok se ne osigura potpuno gašenje svih žarišta i spriječi mogućnost ponovnog izbijanja vatre.

Iz Nacionalnog parka "Sutjeska" izrazili su zahvalnost za brzu reakciju i efikasnost svih koji su se angažovali u borbu protiv požara, čime je spriječena ozbiljnija šteta na eko-sistemu parka.

Sve relevantne službe nastavljaju rad kako bi se obezbijedila sigurnost i očuvala priroda ovog značajnog područja.

Operacije gašenja požara su među najzahtjevnijim zadacima za pilote helikoptera, jer nepristupačni tereni, visoke temperature, jaki udari vjetra i velike nadmorske visine stavljaju posadu i letjelice na maksimum njihovih kapaciteta i iziskuju maksimalne performanse prilikom njihovog izvođenja.

Nadljudskim naporima pripadnika Helikopterskog servisa Republike Srpske, nedavno su uspješno realizovane akcije gašenja požara iz vazduha kod Gacka i Ljubinja.

Bukti požar kod sela Korita

Bukti požar kod sela Korita

Helikopterski servis Republike Srpske, uprkos tome što raspolaže samo jednim helikopterom sa mogućnošću nošenja vedra za gašenje požara, uspješno pomaže u borbi protiv požara, mada bi doprinos bio daleko veći uz dodatni helikopter sa istim mogućnostima.

Pored operacija gašenja požara, Helikopterski servis Republike Srpske uporedo vrši i vazdušne medicinske transporte i angažovan je u punom kapacitetu tokom ljetnog perioda.

Helikopterski servis Republike Srpske bio je i ostao servis građana Republike Srpske i tako će sigurno biti i ubuduće, a što su posade i direktor Kusturić do sada pokazali bezbroj puta zbog čega zaslužuju maksimalno poštovanje.

Pratite nas i putem Vibera