Директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске

Кустурић: Даћемо све од себе да са колегама из Србије што прије угасимо пожар у НП "Сутјеска"

  • Извор: АТВ
  • 13.08.2024. 15:56

Директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић рекао је да се два хеликоптера Србије укључују у гашење пожара у Националном парку "Сутјеска" и да очекује да ће данас бити урађен велики посао на пожаришту.

- Ми радимо до јутрос, сад настављамо заједно и радићемо док не падне ноћ. Очекујемо да данас направимо велики посао. Јак вјетар отежава гашење, као и јако висока температура која је тренутно 36 степени - рекао је Кустурић те додао:

- Оно што могу поручити јесте да ћемо што прије и у што краћем времену санирати овај пожар. Имао два велика пожара на потезу Билећа-Берковићи. То је пожар који гори од јуче. Због свих перипетија појединаца који нису дозволи да људи који су у суботу увече били спремни да гасе пожар, сада имамо проблем - казао је Кустурић.

Кустурић је навео да хеликоптери из Српске имају капацитет ведра 1.000 литара, Оружане снаге такође један од хиљаду и други од 450, док је капацитет ведра једног хеликоптера из Србије 3.500-4.000, а другог 1.200.

- На тачку на коју избацујемо хиљаду литара у року од 30 секунди, сада ћемо, радећи у колони, избацити преко пет тона воде и потрудићемо се да у што краћем времену санирамо пожар - истакао је Кустурић.

Он је рекао да су активна и два велика пожара на потезу Билећа-Берковићи, гдје гори од јуче, али да је Хеликоптерски сервис ангажован на Тјентишту и није имао чим да гаси ватру на овом потезу.

Трнинић: Један или два хеликоптера за гашење пожара биће пребачени у Билећу у наредних неколико сати

Трнинић: Један или два хеликоптера за гашење пожара биће пребачени у Билећу у наредних неколико сати

- Већ у суботу заједно смо могли да угасимо овај пожар и да Тјентиште данас буде мирно, а ми да гасимо пожар у Билећи, али то није било могуће због уплитања појединаца из политике који нису дозволили долазак хеликоптера из Србије, који су већ тад били спремни да дођу на пожариште - рекао је Кустурић.

Он је додао и да је активан пожар у Какњу, те да су припадници Хеликоптерског сервиса Српске професионалци који не праве разлику.

Кустурић је завалио Хифа оилу на донацији десет тона горива за хеликоптере који гасе пожар, а које је синоћ достављено на Тјентиште.

- Власник Хифа оила, јуче ме је звао док био у хеликоптеру и гасио пожар. Похвалио је сав наш рад и рекао да га прати годинама. Човјек је донирао 10 тона горива керозин и његова цистерна је стигла синоћ. Овом приликом, хвала том господину - јасан је био Кустурић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.