Шеф Катедре за новинарство и комуникологију

Купрешанин Вукелић: Основ сваког демократског друштва су слободни медији

  • Извор: АТВ
  • 24.06.2024. 07:55

Слобода медија је једна од темељних слобода у демократским друштвима. Уско је повезана са слободом изражавања. Слобода медија обухвата слободу изражавања мишљења, независности, истраживања, објављивања и ширења информација ради информисања јавности, те слободу протока информација и отворености медија за различита мишљења, увјерења и садржаје.

АТВ-у поново покушавају ту слободу да ускрате.

О новим америчким санкцијама нашој медијској кући, причала је Анђела Купрешанин Вукелић, шеф Катедре за новинарство и комуникологију на Факултету политичких наука.

Како каже гостујући у АТВ јутро, овдје је у питању међународни фактор који показује моћ на малим земљама.

- Као што видимо из вашег, али и других примјера, то су различити облици када су у питању санкције. Свједоци смо руских медија, којима је забрањено емитовање на простору Европске уније. Знамо да је у питању РТ, Спутњик, ТАСС. То су све неки од видова санкција, односно, ограничавања слободе говора, свакако су и санкције АТВ-у један такав примјер. Он је специфичан због тога, јер ми имамо РАК. РАК треба да прати медије и кажњава по прописаним стандардима и сваки медији треба да одговара, међутим, овдје имамо међународни фактор који показује моћ, колико може да допре до земаља које су мање моћне. Оно што је похвално јесте да ви и даље функционишете и радите, упркос томе што се суочавате са санкцијама двије године, што показује да можете да се изборите са таквом врстом ограничења. Сваки вид санкционисања медија без законског упоришта, је споран и неприхватљив. Ако почнемо да анализирамо наше нормативе и кренемо од нашег правног акта, а то је Устав Републике Српске, ту је јасно наведено у неколико чланова, о томе шта подразумијева слобода медија и колико је она важна. Ако сте ви слободан медиј, ако не пласирате дезинформације, ако не пласирате клевету, увреду и слично, имате право да функционишете у складу са професионалним стандардима - истиче Купрешанин Вукелић.

Санкције угрожавају демократско друштво, јер су основ сваког таквог друштва, слободни медији.

- Свакако се угрожава. Основ сваког демократског друштва су слободни медији. Кроз вијекове, борба за слободу штампе била је велика. Одређени појединци, припадници интелектуалне елите су се некада борили за права и слободу медија. Они су указивали тада да без слободе штампе не постоји могућност за развој једног друштва. Дакле, кроз историју видимо колико је слобода медија битна. Без слободе медија, не можемо говорити о правној држави - додаје Купрешанин Вукелић.

Пратите нас и путем Вибера