Šef Katedre za novinarstvo i komunikologiju

Kuprešanin Vukelić: Osnov svakog demokratskog društva su slobodni mediji

  • Izvor: ATV
  • 24.06.2024. 07:55

Sloboda medija je jedna od temeljnih sloboda u demokratskim društvima. Usko je povezana sa slobodom izražavanja. Sloboda medija obuhvata slobodu izražavanja mišljenja, nezavisnosti, istraživanja, objavljivanja i širenja informacija radi informisanja javnosti, te slobodu protoka informacija i otvorenosti medija za različita mišljenja, uvjerenja i sadržaje.

ATV-u ponovo pokušavaju tu slobodu da uskrate.

O novim američkim sankcijama našoj medijskoj kući, pričala je Anđela Kuprešanin Vukelić, šef Katedre za novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka.

Kako kaže gostujući u ATV jutro, ovdje je u pitanju međunarodni faktor koji pokazuje moć na malim zemljama.

- Kao što vidimo iz vašeg, ali i drugih primjera, to su različiti oblici kada su u pitanju sankcije. Svjedoci smo ruskih medija, kojima je zabranjeno emitovanje na prostoru Еvropske unije. Znamo da je u pitanju RT, Sputnjik, TASS. To su sve neki od vidova sankcija, odnosno, ograničavanja slobode govora, svakako su i sankcije ATV-u jedan takav primjer. On je specifičan zbog toga, jer mi imamo RAK. RAK treba da prati medije i kažnjava po propisanim standardima i svaki mediji treba da odgovara, međutim, ovdje imamo međunarodni faktor koji pokazuje moć, koliko može da dopre do zemalja koje su manje moćne. Ono što je pohvalno jeste da vi i dalje funkcionišete i radite, uprkos tome što se suočavate sa sankcijama dvije godine, što pokazuje da možete da se izborite sa takvom vrstom ograničenja. Svaki vid sankcionisanja medija bez zakonskog uporišta, je sporan i neprihvatljiv. Ako počnemo da analiziramo naše normative i krenemo od našeg pravnog akta, a to je Ustav Republike Srpske, tu je jasno navedeno u nekoliko članova, o tome šta podrazumijeva sloboda medija i koliko je ona važna. Ako ste vi slobodan medij, ako ne plasirate dezinformacije, ako ne plasirate klevetu, uvredu i slično, imate pravo da funkcionišete u skladu sa profesionalnim standardima - ističe Kuprešanin Vukelić.

Sankcije ugrožavaju demokratsko društvo, jer su osnov svakog takvog društva, slobodni mediji.

- Svakako se ugrožava. Osnov svakog demokratskog društva su slobodni mediji. Kroz vijekove, borba za slobodu štampe bila je velika. Određeni pojedinci, pripadnici intelektualne elite su se nekada borili za prava i slobodu medija. Oni su ukazivali tada da bez slobode štampe ne postoji mogućnost za razvoj jednog društva. Dakle, kroz istoriju vidimo koliko je sloboda medija bitna. Bez slobode medija, ne možemo govoriti o pravnoj državi - dodaje Kuprešanin Vukelić.

Pratite nas i putem Vibera