ФБиХ

Која је разлика минималне и загарантоване пензије

  • 09.09.2024. 09:17

У ФБиХ је 451.000 пензионера од којих је највише оних са најнижом пензијом која износи 573 КМ. У овој години у Федерацији су пензије повећане за 6,55 одсто.

Пензионери још нису добили једнократну помоћ коју су тражили од Владе ФБиХ.

У ФБиХ поред минималне постоји и загарантована пензија па многе грађане занима разлика између ове и најниже пензије, каква је то пензија, које услове треба испунити да би се добила, а која сада износи 684 КМ. 

"Онај који има 40 година стажа осигурања, живи на подручју БиХ, не може примати износ мањи од износа загарантоване пензије. Већи износ, наравно, може“, рекао је Томислав Квесић, портпарол Федералног завода за пензијско и инвалидско осигурање.

"У ФБиХ право на старосну пензију има осигураник када наврши 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања, односно најмање 20 година пензијског стажа или када наврши 40 година стажа осигурања без обзира на године живота. Најнижи износ пензије припада кориснику старосне, породичне, односно инвалидске пензије, а којем је пензија одређена у мањем износу од пензије која је утврђена и исплаћена за децембар 2016. године у ФБиХ, усклађена за сва припадајућа повећања на дан остваривања права“ наведено је из Завода ПИО ФБиХ.

Постоје и сразмјерне пензије. 

"Најнижи износ пензије не осигурава се осигураницима који су остварили право на сразмјерни дио пензије по међународним уговорима и Споразумом о међусобним правима и обавезама у проведби пензијског и инвалидског осигурања закљученог између носиоца осигурања у ентитетима БиХ, као ни корисницима пензије који немају пребивалиште на територији БиХ, уколико међународним уговором није другачије уређено“, навели су из Завода ПИО ФБиХ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Ред Рок (12+) (Р)

    Ред Рок (12+) (Р)

  • 12:45 Серија: Мућке (12+) (Р)

    ''Серија: Мућке (12+) (Р)