FBiH

Koja je razlika minimalne i zagarantovane penzije

  • 09.09.2024. 09:17

U FBiH je 451.000 penzionera od kojih je najviše onih sa najnižom penzijom koja iznosi 573 KM. U ovoj godini u Federaciji su penzije povećane za 6,55 odsto.

Penzioneri još nisu dobili jednokratnu pomoć koju su tražili od Vlade FBiH.

U FBiH pored minimalne postoji i zagarantovana penzija pa mnoge građane zanima razlika između ove i najniže penzije, kakva je to penzija, koje uslove treba ispuniti da bi se dobila, a koja sada iznosi 684 KM. 

"Onaj koji ima 40 godina staža osiguranja, živi na području BiH, ne može primati iznos manji od iznosa zagarantovane penzije. Veći iznos, naravno, može“, rekao je Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

"U FBiH pravo na starosnu penziju ima osiguranik kada navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, odnosno najmanje 20 godina penzijskog staža ili kada navrši 40 godina staža osiguranja bez obzira na godine života. Najniži iznos penzije pripada korisniku starosne, porodične, odnosno invalidske penzije, a kojem je penzija određena u manjem iznosu od penzije koja je utvrđena i isplaćena za decembar 2016. godine u FBiH, usklađena za sva pripadajuća povećanja na dan ostvarivanja prava“ navedeno je iz Zavoda PIO FBiH.

Postoje i srazmjerne penzije. 

"Najniži iznos penzije ne osigurava se osiguranicima koji su ostvarili pravo na srazmjerni dio penzije po međunarodnim ugovorima i Sporazumom o međusobnim pravima i obavezama u provedbi penzijskog i invalidskog osiguranja zaključenog između nosioca osiguranja u entitetima BiH, kao ni korisnicima penzije koji nemaju prebivalište na teritoriji BiH, ukoliko međunarodnim ugovorom nije drugačije uređeno“, naveli su iz Zavoda PIO FBiH.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (R) (12+)

    ''''''''''''Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:00 Red Rok (12+) (R)

    Red Rok (12+) (R)

  • 12:45 Serija: Mućke (12+) (R)

    ''Serija: Mućke (12+) (R)