Запалио се отпад

Ко је крив за пожар у Гудронској јами?

  • Извор: АТВ
  • 23.08.2024. 19:19

Шта сте толико чекали и зашто нас трујете, питају мјештани Модриче у близини Гудронске јаме. Вриједности појединих загађивача биле су до 500 пута повећане, након што се опасни отпад запалио.

Не памте такву еколошку катастрофу, а њих чак девет хиљада из куће излази само кад мора.  

"Каква корона, ја сам био у корони некако смо излазили вани, али ово не може се изаћи ово је било ужасавајуће, ја нисам видио тако", каже Недељко Ристић.

„Овдје пали ко шта хоће, ево видиш одавде крај пута ужас само се смеће баца нико ништа не предузима, ни начелник општине, ни комунална полиција", рекао је Ранко Стевановић. 

Мјештани, који су већином ту доселили као избјеглице, тврде да је за све крива локална власт, јер нису правовремено дјеловали. Више су, кажу бринули о соларним панелима оближње електране, него о здрављу становништва. Незванично, међу власницима електране се помињу и водећи људи локалне власти. 

Начелник за све криви вјетар. 

"Обзиром да је дувао јак вјетар и оно што ја лаички могу да кажем пожар се гасио од стране ватрогасне јединице и мјештана, гасило се како би се спријечило да дође и до кућа, али и до привредних субјеката", каже Јовица Радуловић, начелник општине Модрича. 

„Што се тиче панела, поредани су свуд око Гудрона, а пожар се сигурно требао и могао ријешити прије док није Гудрон плануо, кад је плануо Гудрон, готов је", каже Премил Крстић, мјештанин. 

За једног од власника панела, питање јесу ли они били приоритет је инсинуација. Ипак, тврди да су велике паре уложене у пројекат.  

„Ја сам неко ко је инвестирао у то, дигао преко милиона кредита и заложио и добио све дозволе", рекао је Невенко Цвјетковић, један од власника панела.

Уз домаћински однос све се, кажу могло спријечити. Да нису схватили озбиљност ситуације говори и реакција ватрогасаца.  

„У првом налету изашли смо са једним возилом и два ватрогасца пошто пожар није био у близини Гудронске јаме и није био великих размјера", каже Саша Стевановић, старјешина ватрогасно спасилачке јединице Модрића.

Активности на утврђивању одговорности води и добојско тужилаштво. Истрага би требало да утврди  да ли је еколошка катастрофа могла да се спријечи и да ли се поступало  у складу са законом.

Пратите нас и путем Вибера