Zapalio se otpad

Ko je kriv za požar u Gudronskoj jami?

  • Izvor: ATV
  • 23.08.2024. 19:19

Šta ste toliko čekali i zašto nas trujete, pitaju mještani Modriče u blizini Gudronske jame. Vrijednosti pojedinih zagađivača bile su do 500 puta povećane, nakon što se opasni otpad zapalio.

Ne pamte takvu ekološku katastrofu, a njih čak devet hiljada iz kuće izlazi samo kad mora.  

"Kakva korona, ja sam bio u koroni nekako smo izlazili vani, ali ovo ne može se izaći ovo je bilo užasavajuće, ja nisam vidio tako", kaže Nedeljko Ristić.

„Ovdje pali ko šta hoće, evo vidiš odavde kraj puta užas samo se smeće baca niko ništa ne preduzima, ni načelnik opštine, ni komunalna policija", rekao je Ranko Stevanović. 

Mještani, koji su većinom tu doselili kao izbjeglice, tvrde da je za sve kriva lokalna vlast, jer nisu pravovremeno djelovali. Više su, kažu brinuli o solarnim panelima obližnje elektrane, nego o zdravlju stanovništva. Nezvanično, među vlasnicima elektrane se pominju i vodeći ljudi lokalne vlasti. 

Načelnik za sve krivi vjetar. 

"Obzirom da je duvao jak vjetar i ono što ja laički mogu da kažem požar se gasio od strane vatrogasne jedinice i mještana, gasilo se kako bi se spriječilo da dođe i do kuća, ali i do privrednih subjekata", kaže Jovica Radulović, načelnik opštine Modriča. 

„Što se tiče panela, poredani su svud oko Gudrona, a požar se sigurno trebao i mogao riješiti prije dok nije Gudron planuo, kad je planuo Gudron, gotov je", kaže Premil Krstić, mještanin. 

Za jednog od vlasnika panela, pitanje jesu li oni bili prioritet je insinuacija. Ipak, tvrdi da su velike pare uložene u projekat.  

„Ja sam neko ko je investirao u to, digao preko miliona kredita i založio i dobio sve dozvole", rekao je Nevenko Cvjetković, jedan od vlasnika panela.

Uz domaćinski odnos sve se, kažu moglo spriječiti. Da nisu shvatili ozbiljnost situacije govori i reakcija vatrogasaca.  

„U prvom naletu izašli smo sa jednim vozilom i dva vatrogasca pošto požar nije bio u blizini Gudronske jame i nije bio velikih razmjera", kaže Saša Stevanović, starješina vatrogasno spasilačke jedinice Modrića.

Aktivnosti na utvrđivanju odgovornosti vodi i dobojsko tužilaštvo. Istraga bi trebalo da utvrdi  da li je ekološka katastrofa mogla da se spriječi i da li se postupalo  u skladu sa zakonom.

Pratite nas i putem Vibera