Vesna Šipka

Kako postupiti u slučaju zemljotresa

  • Izvor: ATV
  • 20.10.2023. 09:58

U susret obilježavanju godišnjice zemljotresa koji je 1969. godine razorio Banjaluku, u našem ATV jutru razgovarali smo o tome kako treba da se ponašamo u slučaju zemljotresa.

Naš sagovornik ovog jutra bio je samostalni stručni saradnik za planove zaštite i spasavanja u Odsjeku Civilne zaštite Banjaluka Vesna Šipka.

Šipka kaže da je osnovno da građani u slučaju zemljotresa ne paniče.

Takođe, dodaje ona, važno je da građani dobro upoznaju svoje prostore kako bi znali kuda je najbezbjednije da se kreću.

Kada su u pitanju institucije, Šipka navodi da su one obavezne da posjeduju Protokole za postupanje u slučaju zemljotresa.

U slučaju zemljotresa, dodaje ona, nema kretanja, dakle od zemljotresa nema bježanja.

Narandžasti alarm zbog vjetra: Izdato upozorenje

Narandžasti alarm zbog vjetra: Izdato upozorenje

Preporuka je da se zauzme zaštitni položaj u samom objektu i da se sačeka da sve prođe a tek onda izaći iz objekta i udaljiti se.

Odsijek za poslove civilne zaštite svakog oktobra povodom godišnjice razornog zemljotresa koji je pogodio Banjaluku intenzivira svoje preventivena aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svijesti o potrebi i obavezi sprovođenja mjera zaštite od zemljotresa a samim tim i jačanje pripremljenosti stanovništva.

Ove godine, u skaldu sa zaključkom Štaba za vanredne situacije, fokus je na najranjivijim kategorijama stanovništva, a to su djeca predškolskog uzrasta.

Kako kaže Šipka, pripremljen je paket edukativnog materijala koji je namijenjen za obuku vaspitača.

"Radi se o snimanju edukativnog filma koji je praćen bojankama koji tretira tematiku zaštite i postupanja u slučaju zemljotresa i požara. Kao i film. U sklopu ovih aktivnosti biće izvršena i obuka vaspitača. A edukativni materijali biće dostavljeni vrtićima i državnim i privatnim“, kaže ona.

Amidžić za ATV jutro: Suluda ideja Bećirovića i Komšića; Poslanici da podrže veto

Amidžić za ATV jutro: Suluda ideja Bećirovića i Komšića; Poslanici da podrže veto

Svim školama će ove godine biti dostavljeno uputstvo za postupanje u slučaju zemljotresa uz preporuku da se 27. oktobra u 9 časova i 11 minuta, kada je i bio zemljotres u 1969. godine, izvrši evakuacija, odnosno postupi u skaldu sa Planom evakuciaje škole.

U Banjaluci će 26. oktobra biti stručna konferencija pod nazivom "Jačanje otpornosti zajednice na zemljotrese“.

"Banjaluka će biti centar velikog broja naučnika i stručnjaka. Prvi dio knferencije će biti naučnog karaktera , tretiraće upravljanje rizikom. Na drugom dijelu konferencije obratiće se predstavnici Civilnih zaštita gradova koji su iskusili zemljotres. Imaćemo priliku da čujemo iskustva i kako teče obnova Petrinje“, rekla je Šipka.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: