Савез Срба у Штајерској

"Иво Андрић - живот и дјело" у Грацу

  • Извор: АТВ
  • 08.04.2024. 13:22

Догађај "Иво Андрић - живот и дјело" у организацији Савеза Срба у Штајерској напунио је салу Карл-Францес универзитета а повод је била стогодишњица одбране доктората Иве Андрића.

Горан Јовић, предсједник Савеза Срба у Штајерској, навео је и неколико битних чињеница о дугорочним плановима Савеза као и важност оваквих догађаја за заједницу у Грацу а и шире. 

„Имамо обавезу да наставимо да читамо, истражујемо и преносимо будућим генерацијама дјела Иве Андрића, али и свих оних који су својим пером допринијели богатству наше културе“, истакнуто је у говору. 

Битно је и навести удружења која су помогла у организацији овог догађаја а то су Српско просветно и културно друштво „Просвјета-Аустрија“-огранак Штајерска, КУД „Свети Сава“, КЕРБ (Културна баштина интегритет и интеграција), Српски спортски клуб „Обилић“, Х.О. „Срби за Србе“ – Аустрија, КСД Божури и Црквени хор храма Светих Ћирила и Методија Грац.

Анастасија Јунгић је одржала предивно предавање о Андрићевом животу. Професор ем. Бранко Тошовић, је као и увијек, одржао изузетно предавање на тему „Грац о Андрићу, Андрић о Грацу“ као и о мање познатим стварима из Андрићевог живота. Проф. Дрaгана Хајгли, наставница Просвјетине школе српског језика у Грацу, говорила је о значају Андрићевог стваралаштва за књижевност југоисточне Европе и Аустрије. Томас Хорст Алиц, члан градског Вијећа, је био одушевљен организацијом и енергијом овог догађаја и пренио нам је поздраве градоначелнице Елке Кар. 

Као и што је сасвим у његовој природи, глумачки геније Тихомир Станић је бриљирао извођењем монодраме "На Дрини ћуприја". Програм је двојезично моделирала др Ирина Карамарковић, предсједавајућа у Савјетодавном вијећу за странце у Грацу. 

Протекли догађај „Иво Андрић – Живот и дјело“, један је од догађаја у низу пројекта под називом „Српско-аустријски мостови“. Велика подршка за тај пројекат је дошла од аустријских и српских институције.  

„Ови путем се захваљујемо на подршци Канцеларији за образовање и интеграцију града Граца, Саветодавном већу за странце у Грацу, Влади покрајине Штајерске и Министарству спољних послова Републике Србије.   Упућујемо и велику захвалност Радио -телевизији Србије на уступљеном видео материјалу, као и др. Маји Радонић и Биљани Ђорђевић Мироњи из Задужбине Иве Андрића из Београда на смерницама везаним за програм“, кажу у Савеза Срба у Штајерској.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина