Новеловац

Обиљежавање 132 године од рођења Иве Андрића

  • Извор: СРНА
  • 09.10.2024. 14:04

У Вишеграду се данас обиљежавају 132 године од рођења нобеловца Ива Андрића. У разноврсном програму учествовали су ученици Средњошколског центра, док је за основце и предшколце организован пријем у Културном центру.

Положено је цвијеће на Андрићев споменик крај вишеградске ћуприје, након чега су ученици положили цвијеће на Андрићев споменик у Андрићграду.

Професори и ученици припремили су пригодан културни програм који је изведен у школи, а Средњошколски центар данас обиљежава и Дан школе и у програму је изведена представа коју је припремио Актив српског језика.

- Ово је дан у коме се присјећамо нашег нобеловца, али и вријеме у коме се говори о његовим посјетама Вишеграду и реакцијама суграђана на присуство великана писане ријечи у нашем граду - истакла је директорка СШЦ Зечевић.

Она је изразила задовољство заинтересованошћу ученика за учешће у програмима који се организују у част Андрића.

"Ученици активно учествују у читању и истраживању Андрићевих дјела упркос чињеници да су напредне технологије узеле маха код омладине", истакла је Зечевићева.

Честитајући професорима и ученицима Дан школе, начелник општине Вишеград Младен Ђуревић нагласио је значај изучавања Андрићевих дјела.

"Задовољство је живјети у граду који има још један град посвећен Иву Андрићу, те поред романа `На Дрини ћуприја` и других његових дјела, као Вишеграђани можемо о томе да причамо. То није прича позната само на овим просторима и доприноси да све већи број туриста из цијелог свијета долази у наш град", истакао је Ђуревић.

У Културном центру "Иво Андрић" организован је пријем за малишане обданишта "Невен", као и пријем за ученике деветих разреда вишеградске основне школе, којима је професор српског језика Бојана Лазаревић одржала предавање о Андрићу.

У холу Културног центра постављена је изложба слика ауторке Весне Нешковић о теми "Андрићева лица".

На данашњи дан 1892. године у Травнику је рођен нобеловац Иво Андрић, чији су романи и приповјетке обиљежили епоху.

Дјетињство је провео у Вишеграду, гдје је завршио основну школу.

У част овом великом писцу, режисер Емир Кустурица је на ушћу ријека Дрине и Рзава у Вишеграду изградио Андрићград.

Андрићград, чији је Кустурица идејни творац, је град и културни центар, а за посјетиоце је отворен 2012. године.

Изграђен је од камена и у њему се налази Андрићев институт, биоскоп, зграда Градске управе и тргови, црква. На централном тргу је подигнут споменик Иви Андрићу.

Професор српског језика Бојана Лазаревића одржала је ученицима предавање о Андрићу.

У холу Културног центра постављена је изложба слика Весне Нешковић о теми "Андрићева лица".

У Културном центру "Иво Андрић" вечерас ће бити представљен роман "Вера световидска" аутора Бранка Станковића.

Иво Андрић рођен је 9. октобра 1892. у Травнику, а од своје друге године живио је у Вишеграду, гдје је завршио основну школу.

Касније, током живота, често се враћао у Вишеград, а посљедњи пут га је посјетио три године прије смрти. У својим дјелима често је писао о Вишеграду и Вишеграђанима.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    ''Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.