Бањалука

ИДДЕЕА објаснила шта за држављане БиХ значе нова правила уласка у ЕУ

  • Извор: АТВ
  • 23.08.2024. 10:59

Европска унија је потврдила да ће од 10. новембра ове године почети са радом нови систем уласка и изласка у земље шенгенског простора.

Ове измјене ће обухватити око шездесет земаља, укључујући Босну и Херцеговину, чији ће држављани имати другачији начин преласка границе у земље ЕУ.

Од путника ће се на граници захтијевати да доставе биометријске податке, као што су отисци прстију и фотографија лица.

Брат жене настрадале у пожару био у кући поред

Брат жене настрадале у пожару био у кући поред

Главне измјене укључују увођење система "Entry/Exit System (EES)“ и "European Travel Information and Authorisation System (ETIAS)“.

Из Агенције за идентификационе документе БиХ (ИДДЕЕА) су објаснили шта ове промјене значе за држављане БиХ.

Како су навели, ови системи представљају онлајн формуларе које ће носиоци пасоша земаља које нису чланице ЕУ морати попунити и уплатити таксу прије уласка у државе ЕУ.

"ЕЕС систем се односи на праћење времена и мјеста боравка у ЕУ, како би се осигурало да путници не бораве дуже од 90 дана у периоду од шест мјесеци. Приликом првог преласка границе, узимаће се биометријски подаци, чиме се елиминише потреба за уношењем печата у пасоше на граничном прелазу", објашњавају у овој Агенцији.

Туга: Ово је породица настрадала у пожару у Новом Саду

Туга: Ово је породица настрадала у пожару у Новом Саду

Додају да то смањује ризик од злоупотребе идентитета и омогућава носиоцима путних исправа који често прелазе границу да избјегну честу замјену пасоша због попуњености свих страна печатима.

"ЕТИАС систем је такође онлајн формулар у којем се уносе подаци о путној исправи, мјесту боравка, уз додатну таксу у износу од 7 евра. Овај формулар ће важити до три године или до замјене путне исправе. Европска унија планира успоставити ЕЕС систем до 10. новембра ове године, док ће ЕТИАС систем постати оперативан половином 2025. године", објашњава се даље.

Наглашавају да ће грађани Босне и Херцеговине, који посједују путне исправе посљедње генерације с комплетном биометријом, моћи користити нове технологије које се најављују.

Младићу из Добоја се вратила опака болест - помозимо му да је опет побиједи

Младићу из Добоја се вратила опака болест - помозимо му да је опет побиједи

"Обзиром да су ови формулари у онлајн форми, ИДДЕЕА БиХ очекује повећану потребу за употребом квалификованог електронског потписа, који је омогућила грађанима БиХ у јулу ове године. Ове нове мјере имају за циљ отежати криминалцима или терористима улазак у Европску унију с лажним пасошима", закључују у Агенцији. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: