Више је разлога

Хрватски експерт о поплавама у БиХ: Од овога одбране нема!

  • 04.10.2024. 16:32

Огњен Бонаци, највећи хрватски експерт за хидрологију рекао је поводом катаклизмичних поплава које су ноћас погодиле дијелове БиХ да се може причати о разлозима зашто је дошло до непогоде, али да “нема одбране за овакве бујичне поплаве”.

“Разлога за овакве непогоде је увијек више. У врло кратком времену је пало јако пуно кише, на неким дијеловима ни обрана од поплаве није била добра, али ви морате знати да од таквих поплава, бујичних поплава какве сада видимо у БиХ, праве обране ни нема, нити постоји брана која би зауставила ту количину воде”, рекао је професор Бонаци, који је хидролог на Факултету грађевинарства, архитектуре и геодезије Универзитета у Сплиту.

Машински тим РУЦЗРС на путу за Јабланицу

Машински тим РУЦЗРС на путу за Јабланицу

Он упозорава да ће оваквих поплава бити све више, те да није оптимиста.

“Од оваквих поплава праве обране нема и не може се ту баш пуно учинити. Људи воле настањивати подручја око ријека и уопштено вода, и док год је то тако, постојаће и опасност од поплаве”, рекао је Бонаци.

Пут од Коњица према Јабланици поново блокиран

Пут од Коњица према Јабланици поново блокиран

Једино рјешење, каже, јесте да се раније сазна да стиже поплава и да се једноставно људи помјере из потенцијално угроженог подручја.

“Но јасно је да је то лакше рећи него учинити. Поплаве се у свијету стално догађају. Па видјели смо ово прије неколико дана у средњој Еуропи, поплаве су и у Кини, у Јапану… свугдје гдје људи живе уз ријеке и уопштено воде, долази до поплава”, истиче Бонаци.

Додаје и како је велика разлика у поплавама које се догађају уз неке велике ријеке попут Дунава и бујичних поплава којима сада свједочимо у БиХ.

Ово су најугроженији дијелови, најмање 16 страдалих у Јабланици

Ово су најугроженији дијелови, најмање 16 страдалих у Јабланици

“Недавне поплаве у средњој Европи и ове сада у БиХ не повезује нужно с климатским промјенама, иако су сигурно и оне имале утицаја. Много је ту различитих фактора. Но ми морамо знати да је природа увијек јача од нас и морамо се прилагодити”, навео је Бонаци за Јутарњи лист.

Пратите нас и путем Вибера