Север Ведер Јуроп

Физичар и метеоролог објаснио могуће посљедице: Формира се поларни вртлог

  • Извор: Агенције
  • 20.09.2023. 22:59

Север Ведер Јуроп (SWE) објавио је да се у стратосфери изнад Сјеверног пола почиње формирати поларни вртлог који ће утјецати на зимско вријеме 2023/2024. године.

Утiцај овог временског феномена би се, према SWE, највише могао осјетити у САД, Канади и Еvропи, посебно ако се поларни вртлог почне урушавати.

Шта точно можемо очекивати ове зиме, за "Н1" је објаснио Бранко Грисогоно, атмосферски физичар и професор у трајном звању на ПМФ-у у Загребу.

Грисогоно наводи да поларни вртлог представља уобичајено струјање ваздуха у стратосфери.


Вишковић: Српска има најмањи ниво задужености од свог настанка

Вишковић: Српска има најмањи ниво задужености од свог настанка

"Значајно утиче на доње слојеве атмосфере, тзв. тропосферу, посебно на поларну млазну струју, њено меандрирање, распоред планетарних таласа те ултимативно на циклоне и антициклоне у нашим подручјима. То је циклонални вртлог хладног ваздуха, врти се од запада према истоку и створен је разликом температуре тропских и поларних крајева те ротацијом Земље", појаснио је Грисогоно.

Како ће утицати на Европу?

Објаснио је и како би тачно поларни вртлог могао утицати на Европу, односно какве би временске прилике могао донијети ове зиме.

Он наводи да је у овом тренутку прерано прогнозирати какве нас временске прилике могу очекивати током зиме, али наводи да би понегдје могло бити неуобичајено хладно, односно топло.

"Ако тај мега вртлог у висини пукне, тј. пролије се из скоро кружне у диполну или компликованију структуру, онда се стварају џепови, комадићи тог поларног вртлога, као крпице које не знају куда да крену. Једни носе топлији ваздух на сјевер, а други носе хладан и влажан зрак на југ. До сада то се обично догађало сваке двије до три године у сијечњу или вељачи", навео је Грисогоно и наставио:


Хоће ли Симанић моћи да игра кошарку: Доктор открио у каквом је стању

Хоће ли Симанић моћи да игра кошарку: Доктор открио у каквом је стању

"Данас, средином септембра, немогуће је рећи гдје ће се такав нелинеаран планетарни талас сломити због пуцања поларног вртлога. Знамо да ће негдје на сјеверној хемисфери бити неуобичајено хладно, због стационарног џепа заробљеног поларног ваздуха, а негдје ће бити неуобичајено топло. Лом поларног вртлога неријетко доводи до јаког загријавања у доњој стратосфери и промјене смјера поларне млазне струје".

Ел Нињо

Страница такође наводи да на поларни вртлог утјече и Ел Нињо, а и Грисогоно истиче да су ту у питању атмосферско-океанске везе, односно једна појава утиче на другу.

"Ел Нињо, као и друга интерна, тј. природна климатска колебања, посебно у тропима, утичу једни на друге. Повезаност није, нажалост, као на ваги, већ више ефеката љуљају једни друге, треба нам мултидимензионална вага! Као у тимској игри, како ко потегне јаче, а неко слабије…", објаснио је Грисогоно.


Зеленски изнио два услова за мир

Зеленски изнио два услова за мир

"У принципу, Ел Нињо заљуља поларни вртлог, он онда чека шта ће му рећи други битни ‘даљински играчи’, попут тзв. квази-двогодишње осцилације у тропима што путује кроз стратосферу, те стања монсуна и осталих климатских модова. То је комплексна и занимљива игра што се убрзава с глобалним загријавањем због људских утицаја", закључио је Грисогоно.


(Фото: Север Ведер Јуроп)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.