Добој

Фестивал меса на Озрену одушевио гурмане из цијелог региона

  • Извор: АТВ
  • 25.05.2024. 19:22

Уз пјесму, чашицу љуте и добро друштво - Озрен је данас био центар свијета.  Кувари и гурмани окупили су се на Првом озренском фестивалу меса.

Неки су пристигли из разних дијелова Српске, а неки из земаља региона и сви су сагласни у једном - ово се не пропушта.

"Ми смо екипа кумови, другари пријатељи, видјели на интернету и ајде као први пут да покушамо да се такмичимо. Искрено нисмо очекивали овако, да не кажем да нам личи на Гучу, мислили смо да је то много мање, много једноставнији простор, али када смо стигли ми смо изненађени и задивљени", рекао је Бојан Алексић из Србије.

"Желимо да подржимо ову манифестацију на Озрену, зато што сам и ја сам Озренац, са овог краја и желимо да покажемо своје умијеће и да се забавимо најприје. Тајна доброг сача је љубав и добро расположење и ја мислим успјех неће изостати", каже Мирослав Топаловић.

Више од седамдесет "сачара" потрудило се да направи онај побједнички. Свако од њих има свој тајни састојак.

"Ми се представљамо првенствено робом која је са наших предјела, домаће месо, домаћи сир, све што видите овдје све је домаће, осим вина и пива, ево сада покушавамо и отварамо неку имаћемо и своје пиво кнежевско 'Житос' до сљедеће манифестације. Тајна доброг сача је добро друштво, искрено, позитивно, без интереса", каже Срђан Гојковић из Кнежева.

"Чим су објаве кренуле ми смо одлучиле да се пријавимо, не знајући шта нас чека, али мислим да смо добро спремне. Ми смо екипа, побједничка екипа, апотекарке и пацијенти, наш слоган је 'Ко са нама пије, досадно му није'", кроз шалу каже Звјездана Јовановић из Добоја.

Многи су овај фестивал видјели и као одличну прилику да промовишу своје домаће производе. Од вина, ракије, па до ручних радова све се то могло наћи на тезгама бројних излагача.

"На нашем логу ове четири лозе представљају 4. генерацију, 1920. је винарија настала, тренутно имамо 25 хектара властитих засада, од чека је 70 одсто аутотохна истарска сорта малвазија", рекао је Љубиша Радонић, представник винарије "Деклић" из Истре.

"Ја се бавим производњом ракија неких 15-ак година, у свом асортиману имам ракију шљиву, јабуку и дуњу, а уз то радим разноразне сувенире, кутије, са иконама, а у те исте кутије пакујем ту исту ракију", каже Звонко Томић из Теслића.

Иако се по први пут организује на територији града Добоја, Добојлије се надају да ће ова манифестација постати традиција. Осим што окупља на хиљаде посјетилаца, важна је када је у питању и сама промоција Добоја и његове културе.

Мјесецима се, кажу организатори, спремало за овај спектакл. Било је важно привући људе, али су презадовољни одзивом.

"Четири, пет мјесеци, задњих мјесец дана баш смо радили агресивно на томе да припремимо, да се организују екипе, излагачи, пропратили смо максимално и водили смо рачуна о сваком детаљу значи да свако буде испоштован, да се осјећа пријатно, као што видите овдје", рекао је Организатор Жељко Добројевић.

Фестивал је организован у Текућици, на локацији Дубоки Поток, а о најбољим сачарима је одлучивао професионални лиценцирани тројац кувара из Кулинарске Федерације Србије.

Најатрактивнији такмичарски догађај био је справљање јела испод сача, а за то такмичење припремљен је издашан награди фонд. За побједника сачијаде спремна је награда у износу 3 хиљаде КМ и побједнички пехар, за другопласираног двије хиљаде, а трећепласирани хиљаду КМ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: