Doboj

Festival mesa na Ozrenu oduševio gurmane iz cijelog regiona

  • Izvor: ATV
  • 25.05.2024. 19:22

Uz pjesmu, čašicu ljute i dobro društvo - Ozren je danas bio centar svijeta.  Kuvari i gurmani okupili su se na Prvom ozrenskom festivalu mesa.

Neki su pristigli iz raznih dijelova Srpske, a neki iz zemalja regiona i svi su saglasni u jednom - ovo se ne propušta.

"Mi smo ekipa kumovi, drugari prijatelji, vidjeli na internetu i ajde kao prvi put da pokušamo da se takmičimo. Iskreno nismo očekivali ovako, da ne kažem da nam liči na Guču, mislili smo da je to mnogo manje, mnogo jednostavniji prostor, ali kada smo stigli mi smo iznenađeni i zadivljeni", rekao je Bojan Aleksić iz Srbije.

"Želimo da podržimo ovu manifestaciju na Ozrenu, zato što sam i ja sam Ozrenac, sa ovog kraja i želimo da pokažemo svoje umijeće i da se zabavimo najprije. Tajna dobrog sača je ljubav i dobro raspoloženje i ja mislim uspjeh neće izostati", kaže Miroslav Topalović.

Više od sedamdeset "sačara" potrudilo se da napravi onaj pobjednički. Svako od njih ima svoj tajni sastojak.

"Mi se predstavljamo prvenstveno robom koja je sa naših predjela, domaće meso, domaći sir, sve što vidite ovdje sve je domaće, osim vina i piva, evo sada pokušavamo i otvaramo neku imaćemo i svoje pivo kneževsko 'Žitos' do sljedeće manifestacije. Tajna dobrog sača je dobro društvo, iskreno, pozitivno, bez interesa", kaže Srđan Gojković iz Kneževa.

"Čim su objave krenule mi smo odlučile da se prijavimo, ne znajući šta nas čeka, ali mislim da smo dobro spremne. Mi smo ekipa, pobjednička ekipa, apotekarke i pacijenti, naš slogan je 'Ko sa nama pije, dosadno mu nije'", kroz šalu kaže Zvjezdana Jovanović iz Doboja.

Mnogi su ovaj festival vidjeli i kao odličnu priliku da promovišu svoje domaće proizvode. Od vina, rakije, pa do ručnih radova sve se to moglo naći na tezgama brojnih izlagača.

"Na našem logu ove četiri loze predstavljaju 4. generaciju, 1920. je vinarija nastala, trenutno imamo 25 hektara vlastitih zasada, od čeka je 70 odsto autotohna istarska sorta malvazija", rekao je Ljubiša Radonić, predstavnik vinarije "Deklić" iz Istre.

"Ja se bavim proizvodnjom rakija nekih 15-ak godina, u svom asortimanu imam rakiju šljivu, jabuku i dunju, a uz to radim raznorazne suvenire, kutije, sa ikonama, a u te iste kutije pakujem tu istu rakiju", kaže Zvonko Tomić iz Teslića.

Iako se po prvi put organizuje na teritoriji grada Doboja, Dobojlije se nadaju da će ova manifestacija postati tradicija. Osim što okuplja na hiljade posjetilaca, važna je kada je u pitanju i sama promocija Doboja i njegove kulture.

Mjesecima se, kažu organizatori, spremalo za ovaj spektakl. Bilo je važno privući ljude, ali su prezadovoljni odzivom.

"Četiri, pet mjeseci, zadnjih mjesec dana baš smo radili agresivno na tome da pripremimo, da se organizuju ekipe, izlagači, propratili smo maksimalno i vodili smo računa o svakom detalju znači da svako bude ispoštovan, da se osjeća prijatno, kao što vidite ovdje", rekao je Organizator Željko Dobrojević.

Festival je organizovan u Tekućici, na lokaciji Duboki Potok, a o najboljim sačarima je odlučivao profesionalni licencirani trojac kuvara iz Kulinarske Federacije Srbije.

Najatraktivniji takmičarski događaj bio je spravljanje jela ispod sača, a za to takmičenje pripremljen je izdašan nagradi fond. Za pobjednika sačijade spremna je nagrada u iznosu 3 hiljade KM i pobjednički pehar, za drugoplasiranog dvije hiljade, a trećeplasirani hiljadu KM.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.